Continuarea acțiunilor Walk the Global Walk

“Nu trece o zi fără să lași o urmă în mediul ce te înconjoară. Iar faptele tale fac diferența. Motiv pentru care trebuie să iei o decizie: ce fel de diferență produce fapta ta?”

ECOality Border ECOality Border
Continuarea acțiunilor Walk the Global Walk

Acțiunile proiectului Ecoality se bazează pe activitatea desfășurată în cadrul proiectului Walk the Global Walk finanțat în cadrul Programului DEAR (Development Education and Awareness Raising/Educație pentru Dezvoltare și Conștientizare), care a implicat majoritatea partenerilor acestui Proiect.

Faptul că partenerii se bucură de încredere reciprocă, înțelegere comună și expertiza dobândită în cadrul proiectului Walk the Global Walk reprezintă un avantaj concret pentru Ecoality, în special în ceea ce privește mecanismele de comunicare și management.

Acest context va permite deopotrivă eficientizarea activităților specifice implementării proiectului menținând în același timp parteneriatele strategice și depășind provocările în materie de coordonare și luare a deciziilor.

Integrat Programului DEAR, acțiunile proiectului Ecoality se află în deplină concordanță cu programele și politicile partenerilor care vizează promovarea Educației pentru Cetățenie Globală (ECG) în medii formale și non-formale.

De asemenea, acțiunile proiectului Ecoality se află în strânsă legătură cu Autoritățile Locale (AL) partenere în vederea implementării strategiilor educaționale ceea ce va permite solicitantului principal să facă pași importanți în cadrul procesului de îndeplinire a obiectivelor stabilite în Cartea Albă a Educației:

  1. Integrarea ECG în mod sistematizat și consecvent în școli și în mediile de educație non-formală
  2. Organizarea de cursuri de înaltă calitate pentru formarea profesorilor și celorlalți profesioniști din sistemul de învățământ cu privire la ECG
  3. Evaluarea și monitorizarea procesului ECG.

În mod similar, Ecoality se află în deplină concordanță cu legislația națională a țărilor partenere, cum ar fi spre exemplu

  • Strategia Națională a Austriei pentru ECG
  • Curriculumul Național al Finlandei privind Educația de Bază / Finnish National Core Curriculum for Education (care încorporează ECG)
  • Manualul Francez privind Educația pentru Dezvoltare (French Vademecum for DE)
  • Strategia Națională a Poloniei privind ECG
  • Strategia Națională a portugaliei privind Educația pentru Dezvoltare
  • Conceptul Maghiar de Educație Globală
  • Strategia Naţională a României pentru Dezvoltare Durabilă.

La baza acțiunilor Ecoality se află conceptul de “Co-creare” și reprezintă o abordare cheie, în general, pentru Activitatea 2.1, în special, o abordare cheie pentru mecanismul de subgrant-uri (Activitatea 3.2). Agendele și materialele de lucru în cadrul Ecoality vor fi adaptate corespunzător la anumite grupe de vârstă, cu referire în principal la activitățile A1.1, A1.2 și A1.3.

Calendarul acțiunilor Ecoality a fost elaborat astfel încât să asigure corespondența temporală cu calendarele școlare din țările partenere, considerând anul 1 de implementare ca perioadă dedicată în principal planificării. În acest context au fost deja planificate Activitățile 2.2 și 3.1 și chiar extinse și la țări non-europene (Activitatea 2.3).

Totodată, pentru a obține informații clare, concise și sistematice cu privire la evaluarea impactul activităților proiectului, în matricea - cadru logic au fost prevăzuți indicatori calitativi. Astfel, partenerii nu vor fi supraîncărcați cu sarcini privind stabilirea standardelor și instrumentelor de monitorizare și evaluare.

Un impact deosebit al acțiunilor Ecoality se va regăsi la nivelul diferitelor politici naționale, regionale și locale din toate țările țintă în ceea ce privește noțiunile de “justiție de gen” și „justiție climatică”. Țări precum Grecia și Croația care nu beneficiază de un cadru legislativ corespunzător privind ECG se vor referi la strategiile UE și vor beneficia de schimbul de experiență împreună cu ceilalți parteneri, creând astfel condițiile pentru o coordonare și integrare îmbunătățită a politicilor educaționale pentru promovarea ECG, a dezvoltării durabile și a noțiunii de “egalitate de gen”.

Ecoality va asigura corelarea cu celelalte proiecte finanțate de UE care sunt implementate de către parteneri în toată Europa, cum ar fi Erasmus Plus, bazându-se astfel pe contacte, rețele și reale instrumente care consolidează reciproc fiecare inițiativă cu bunele practici în domeniul educației pentru dezvoltare.

Impactul acțiunilor Ecoality este semnificativ în rândul tinerilor și profesorilor. Tinerii (în mod individual sau grupați în medii de educație formală / non-formală), profesorii, educatorii și profesioniștii din domeniul educației vor obține:

  • mai multe oportunități de a-și consolida înțelegerea critică a interconexiunii dintre gen și justiția climatică în conformitate cu noua Declarație GENE (Rețeaua Europeană a Ministerelor și Agențiilor cu responsabilitate națională pentru elaborarea politicilor, finanțare și sprijin în domeniul educației globale)
  • oportunități de învățare, formare, schimb de experiență și acțiune pentru consolidarea competențelor și abilităților de a se implica, de a deveni activ, de a articula cereri într-un mod semnificativ, combinate cu activități concrete, cum ar fi tabere de lucru și inițiative locale finanțate printr-un mecanism de subgrant;
  • capacități privind creșterea gradului de conștientizare cu privire la crizele ecologice, justiția de gen și intersecționalitatea acestora.

De asemenea, tinerii, profesorii, educatorii și profesioniștii din domeniul educației vor înțelege faptul că schimbările climatice nu sunt doar cruciale pentru generațiile viitoare, ci sunt și esențiale pentru populațiile dezavantajate actuale asupra cărora schimbările climatice au cel mai mare impact.

Impactul acțiunilor Ecoality va fi semnificativ și la nivelul asociațiilor de tineri și voluntari împreună cu autoritățile locale. Ei vor înțelege mai bine modul în care pot acționa în comunitățile lor cu fonduri și resurse adecvate (inclusiv crearea de rețele și sprijin organizațional) și mai mult spațiu pentru învățare și dezvoltare, cu accent pe organizare și management financiar, folosind modelul de învățare KUVAS și metodologiile ECG deosebit de importante pentru aprofundarea gândirii critice.

Acest site a fost creat și întreținut cu asistența financiară a Uniunii Europene în vederea îndeplinirii măsurilor de comunicare și vizibilitate în cadrul Proiectului ECOality: Tineret și Autorități Locale împreună pentru justiția de gen și climatică. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a Municipiului București și nu poate fi considerat în niciun caz ca reflectând poziția Uniunii Europene.
Numărul proiectului: NDICI CHALLENGE/2023/451-832 - Politica de confidențialitate
Copyright © 2024 - ECOality: Tineret și Autorități Locale împreună pentru justiția de gen și climatică