A2.3. Tabere de lucru internaționale în țările partenere ale UE, valorificând parteneriatele existente între organizațiile partenere și omologii acestora din țările partenere: Mozambic și Madagascar
În anii 2 și 3 de implementare a Proiectului Ecoality au fost planificate patru tabere de lucru internaționale: două în Mozambic și două în Madagascar. Taberele de lucru vor fi organizate de către Institut International des Droits de L Homme et de la Paix (IDPH)/ Institutul Internațional pentru Drepturile Omului și Pace din Franța și AidGlobal din Portugalia în baza acordului de înfrățire, respectiv, de cooperare între Regiunea Normandie și Regiunea Atsinanana (Toamasina) din Madagscar, respectiv, între AidGlobal și Districtul Chibuto din Mozambic.
Toate taberele de lucru au un scop comun, acela de reunire a tinerilor de pe diferite continente, motivați să acționeze pentru pentru justiția climatică și egalitatea de gen. Activitățile de tabără vor avea loc în Toamasina – capitala Regiunii Atsinanana din Madagascar și Districtul Chibuto din Mozambic și pentru a avea un impact semnificativ în ambele țări, activitățile vor fi bazate pe abordarea Ecoality: LEARN, THINK, ACT, EMPOWER, TRANSFORM!
Taberele de lucru vor avea o durată de 13 zile și sunt programate în lunile iulie și august, astfel încât să asigure continuitatea Acțiunii în cursul vacanțelor de vară la nivelul școlilor din Europa și totodată să evite inundațiile frecvente, furtunile tropicale și cicloanele din timpul sezonului ploios din Madagascar și Mozambic.
Fiecare tabără de lucru internațională din Madagascar și Mozambic va reuni câte 10 tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani care sunt selectați dintre participanții la Activitatea A2.1 - Laboratoarele Eco-Polis, cu un total de 40 de tineri din țări europene în cele patru tabere de lucru.
Autoritățile Locale și ONG-urile partenere vor asigura promovarea dreptului tinerilor de a participa la taberele de lucru internaționale din Madagascar și Mozambic și se vor implica activ în procesul de selecție a tinerilor la nivelul propriei țări.
Criteriile de selecție se vor baza pe motivația tinerilor de a participa la activitate, capacitatea acestora și Planul de acțiune propus pe care îl vor împărtăși colegilor din comunitatea lor, pregătirea lor pentru tabăra de lucru și implicarea lor în acțiunile A2.1. Laboratoarele Eco-Polis și A2.2 Spații de învățare “de la egal la egal”.
Autoritățile Locale (AL) și ONG-urile partenere vor fi luate în considerare competențele lingvistice, dar nu ca o cerință obligatorie pentru selecție. În principal, se va avea în vedere motivația tinerilor de a participa la activitate, capacitatea acestora, Planul de acțiune propus și în mod complementar, selectarea tinerilor care au puține oportunități de călătorie.
O atenție specială va fi acordată egalității de gen și reprezentativității din medii diferite. în fiecare tabără tinerii vor fi însoțiți de o delegație de tutori alcătuită din 3 reprezentanți ai AL/ONG partenere pentru fiecare tabără, respectiv, câte 2 reprezentanți pentru fiecare tabără din partea IDPH și AidGlobal.
În considerarea bunelor relații de cooperare între țări și popoare, comunitățile locale din Madagascar și Mozambic se vor implica total în procesul de pregătire și organizarea a taberelor (planificare, implementare și evaluare a activităților). Totodată, la activitățile taberei va participa și o Delegație de tineri din Madagascar și Mozambic care vor planifica întâlniri și vor avea schimburi de idei cu semenii lor europeni.