A2.3 Tabere de lucru internaționale

“Anul acesta mai multe persoane și-au pierdut viața din cauza căldurii. Aceasta este noua realitate în care trăim din cauza schimbărilor climatice. O realitate în care căldura devine un dușman tot mai periculos și tot mai prezent.”

ECOality Border ECOality Border
A2.3 Tabere de lucru internaționale

A2.3. Tabere de lucru internaționale în țările partenere ale UE, valorificând parteneriatele existente între organizațiile partenere și omologii acestora din țările partenere: Mozambic și Madagascar

În anii 2 și 3 de implementare a Proiectului Ecoality au fost planificate patru tabere de lucru internaționale: două în Mozambic și două în Madagascar. Taberele de lucru vor fi organizate de către Institut International des Droits de L Homme et de la Paix (IDPH)/ Institutul Internațional pentru Drepturile Omului și Pace din Franța și AidGlobal din Portugalia în baza acordului de înfrățire, respectiv, de cooperare între Regiunea Normandie și Regiunea Atsinanana (Toamasina) din Madagscar, respectiv, între AidGlobal și Districtul Chibuto din Mozambic.

Toate taberele de lucru au un scop comun, acela de reunire a tinerilor de pe diferite continente, motivați să acționeze pentru pentru justiția climatică și egalitatea de gen. Activitățile de tabără vor avea loc în Toamasina – capitala Regiunii Atsinanana din Madagascar și Districtul Chibuto din Mozambic și pentru a avea un impact semnificativ în ambele țări, activitățile vor fi bazate pe abordarea Ecoality: LEARN, THINK, ACT, EMPOWER, TRANSFORM!

Taberele de lucru vor avea o durată de 13 zile și sunt programate în lunile iulie și august, astfel încât să asigure continuitatea Acțiunii în cursul vacanțelor de vară la nivelul școlilor din Europa și totodată să evite inundațiile frecvente, furtunile tropicale și cicloanele din timpul sezonului ploios din Madagascar și Mozambic.

Fiecare tabără de lucru internațională din Madagascar și Mozambic va reuni câte 10 tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani care sunt selectați dintre participanții la Activitatea A2.1 - Laboratoarele Eco-Polis, cu un total de 40 de tineri din țări europene în cele patru tabere de lucru.

Autoritățile Locale și ONG-urile partenere vor asigura promovarea dreptului tinerilor de a participa la taberele de lucru internaționale din Madagascar și Mozambic și se vor implica activ în procesul de selecție a tinerilor la nivelul propriei țări.

Criteriile de selecție se vor baza pe motivația tinerilor de a participa la activitate, capacitatea acestora și Planul de acțiune propus pe care îl vor împărtăși colegilor din comunitatea lor, pregătirea lor pentru tabăra de lucru și implicarea lor în acțiunile A2.1. Laboratoarele Eco-Polis și A2.2 Spații de învățare “de la egal la egal”.

Autoritățile Locale (AL) și ONG-urile partenere vor fi luate în considerare competențele lingvistice, dar nu ca o cerință obligatorie pentru selecție. În principal, se va avea în vedere motivația tinerilor de a participa la activitate, capacitatea acestora, Planul de acțiune propus și în mod complementar, selectarea tinerilor care au puține oportunități de călătorie.

O atenție specială va fi acordată egalității de gen și reprezentativității din medii diferite. în fiecare tabără tinerii vor fi însoțiți de o delegație de tutori alcătuită din 3 reprezentanți ai AL/ONG partenere pentru fiecare tabără, respectiv, câte 2 reprezentanți pentru fiecare tabără din partea IDPH și AidGlobal.

În considerarea bunelor relații de cooperare între țări și popoare, comunitățile locale din Madagascar și Mozambic se vor implica total în procesul de pregătire și organizarea a taberelor (planificare, implementare și evaluare a activităților). Totodată, la activitățile taberei va participa și o Delegație de tineri din Madagascar și Mozambic care vor planifica întâlniri și vor avea schimburi de idei cu semenii lor europeni.

Pentru buna desfășurare a activităților integrate taberelor de lucru internaționale, IDPH din Franța și AidGlobal din Portugalia vor organiza un training pregătitor cu 10 tineri europeni și 3 reprezentanți AL/ONG, în cooperare cu asociațiile locale din Madagascar și Mozambic.

IDPH din Franța și AidGlobal vor organiza 2 sesiuni de instruire pe an, cu o durată de aproximativ 6 ore fiecare, respectiv, o sesiune în Atsinanana în Madagscar și o sesiune în Chibuto în Mozambic.

Sesiunile de training se vor concentra pe probleme și măsuri administrative și de securitate, vor avea în vedere cultura și tradițiile locale, co-dezvoltarea și dezvoltarea locală descentralizată, reflectând esența Cooperării și Educației pentru Dezvoltare.

Pentru familiarizarea tinerilor cu acțiunile specifice taberelor internaționale va fi luată în considerare organizarea de videoconferințe între tinerii din Africa și Europa astfel încât să li se ofere posibilitatea unor întâlniri virtuale înainte de a călători în Atsinanana, în Madagscar și în Chibuto, în Mozambic.

Cu toate că organizarea taberelor de lucru prezintă un scop comun, totuși, vor exista unele diferențe privind implementarea activităților, tocmai pentru a reflecta realitățile, cultura și tradițiile locale. Datorită realităților locale, precum și a impactului economic și de mediu, partenerii Ecoality au decis să limiteze numărul de participanți la 40 de tineri din țări europene care vor activa în cele patru tabere de lucru. Cu toate acestea, nu este exclusă posibilitatea cooptării și altor participanți din Europa prin intermediul unor întâlniri de tip “streaming live”.

Pentru a ne asigura că experiențele dobândite în cadrul taberelor de lucru vor fi descrise în detaliu, în mod corect și exact, se va crea un film documentar cu tinerii implicați în activitățile specifice, realizat de către un regizor profesionist care va fi prezent în timpul evenimentelor organizate pe durata taberelor.

Tinerii implicați în activitățile specifice vor împărtăși rezultatele taberelor de lucru cu comunitățile locale din Europa, organizând cel puțin o inițiativă de diseminare pentru fiecare voluntar. Feedback-ul participanților la tabăra de lucru în anul 2 de implementare va fi luat în considerare pentru a organiza taberele de lucru în anul 3 de implementare

Responsabilități și roluri specifice partenerilor din cadrul acțiunilor A2.3. - Tabere de lucru internaționale în Mozambic și Madagascar

IDPH în Franța și AidGlobal în Portugalia vor supraveghea procesul de implementare a activităților specifice taberelor internaționale de lucru din Madagascar și, respectiv, Mozambic, inclusiv relația cu autoritățile publice relevante din cele două țări în cadrul lor de cooperare internațională.

Toate AL și ONG-urile partenere vor participa la promovarea oportunității tinerilor de a participa la taberele de lucru internaționale din Madagascar și Mozambic și la facilitarea sesiunii de feedback în comunitățile locale.

Autoritățile Locale vor desemna – estimativ – reprezentanții care vor participa la activitățile specifice taberelor internaționale de lucru din Madagascar și, respectiv, Mozambic, astfel:

  • Regiunea Toscana: 1 persoană (National Project Manager)
  • Regiunea Normandie: 1 persoană (Institutional Project Advisor)
  • Municipio de Loures: 1 persoană (National Project Manager)
  • Municipiul Bucureşti: 1 persoană (Manager Naţional de Proiect).

    Rezultatele așteptate: 4 tabere de lucru internaționale implementate cu participarea a cel puțin 40 de tineri și 20 de tutori; 40 de inițiative de diseminare.

    Acest site a fost creat și întreținut cu asistența financiară a Uniunii Europene în vederea îndeplinirii măsurilor de comunicare și vizibilitate în cadrul Proiectului ECOality: Tineret și Autorități Locale împreună pentru justiția de gen și climatică. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a Municipiului București și nu poate fi considerat în niciun caz ca reflectând poziția Uniunii Europene.
    Numărul proiectului: NDICI CHALLENGE/2023/451-832 - Politica de confidențialitate
    Copyright © 2024 - ECOality: Tineret și Autorități Locale împreună pentru justiția de gen și climatică