(FI) Peace Education Institute -partener-

“În concepția RKI schimbarea lumii are la bază puterea educației, respectiv, o societate în care indivizii și comunitățile acționează cu curaj pentru promovarea păcii, responsabilitate, non-violență și justiție globală. În cadrul proiectelor derulate cu elevii de diferite vârste din școli și instituții de învățământ, RKI promovează materiale educaționale ce conțin informații și sarcini despre modul de abordare a problemelor de pace și criză.

ECOality Border ECOality Border
(FI) Peace Education Institute

Institutul de Educație pentru Pace – Rauhan Kasvatus Instituutti (RKI) este o organizație internațională independentă care oferă instruire, materiale și sprijin pentru educatorii care lucrează în școli și pentru activitățile de tineret, precum și pentru activiștii care militează pentru o lume mai egală și pentru o pace durabilă. Partener oficial al UNESCO, RKI se autofinanțează din fondurile provenite din cursurile de instruire organizate în cadrul diferitelor proiecte dar primește și subvenții de la Agenția Națională pentru Educație din Finlanda, Ministerul Educației și Culturii, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Justiției, Agenția Administrativă Regională de Stat și Uniunea Europeană.

RKI implementează programe care promovează pacea, egalitatea și nediscriminarea, combaterea rasismului și responsabilitatea globală. În viziunea RKI, singura garanție a păcii sociale durabile o reprezintă participarea socială la scară largă în toată lumea. În concret, RKI desfășoară activitatea în 4 direcții principale: pace, anti-rasism, egalitate și nediscriminare și responsabilitate globală. Institutul derulează programe de instruire pentru profesioniști cu privire la aceste teme și dezvoltă metodologii la nivel național, contribuind totodată cu expertiză și instrumente practice, de exemplu, cu privire la spații mai incluzive și mai sigure în școli și activități pentru tineret, antirasism în comunitățile școlare, construirea dialogului și o gândire mai profundă a noțiunii de democrație. Totodată, în acest cadru conceptual, RKI dezvoltă programe de promovare a unei culturi de funcționare a școlilor și sprijină directorii și managementul educațional în integrarea dezvoltării durabile în curricula școlară. Acțiunile RKI sunt guvernate de principiile “un spațiu mai sigur” și „discriminare pozitivă”.

(FI) Peace Education Institute
(FI) Peace Education Institute
(FI) Peace Education Institute
(FI) Peace Education Institute
(FI) Peace Education Institute

În ceea ce privește tema “egalitate și nediscriminare” RKI se bazează pe ideea că fiecare persoană este unică și valoroasă în felul său și are dreptul de a fi auzită, văzută, luată în considerare și înțeleasă ca membru al comunității. În acest fel, membrii comunității sunt tratați și tratați ca egali, indiferent de orice factor personal. Pornind de la realitatea că egalitatea nu înseamnă uniformitate, RKI consideră că egalitatea de tratament necesită atât protejarea drepturilor fundamentale și a oportunităților de participare pentru toți, cât și luarea în considerare a nevoilor individuale.

Referitor la “responsabilitatea globală” pentru lume și oameni, în viziunea RKI aceasta reprezintă o parte esențială a Educației pentru Pace care trebuie ghidată de Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă și de Agenda și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU, precum și de Declarația de la Maastricht din 2002, care definește educația globală ca o acțiune, "care deschide ochii și mințile oamenilor către realitatea lumii și îi trezește la acțiuni pentru drepturile omului pentru toți și pentru o lume mai dreaptă și mai egală". În activitatea RKI conceptul Educație pentru Pace se transpune prin proiecte de educare a unor oameni conștienți și activi, care sunt capabili să se perceapă ca parte a unui întreg global și să-și asume partea lor de responsabilitate globală.

Scopul activităților RKI în direcția combaterii rasismului este de a consolida capacitatea educatorilor de a interveni și de a demonta practicile și modelele de operare care perpetuează rasismul structural în societate. Se dorește astfel, încurajarea educatorilor de recunoaștere a propriului lor rol de facilitator al schimbării în societate și identficarea de noi modalități de a integra abordarea antirasistă în munca educațională de zi cu zi.

Deoarece deține o experiență dovedită în managementul proiectelor UE, inclusiv în administrarea financiară și tehnică, care va fi utilizată în cadrul acțiunii, RKI are calitatea de partener în cadrul proiectului ”ECOALITY: Tineret și Autorități Locale (AL) împreună pentru justiția de gen și climatică” în cadrul apelului de proiecte „EuropeAid/173998/DH/ACT/Multi”, prin Programul Development Education and Awareness Raising – DEAR. AL și ONG-urile și partenere fac parte din Unitățile de Management (UM), valorificând expertiza existentă și sporind cooperarea partenerilor la nivel de țară.

Pentru implementarea activităților în țările partenere, fiecare Autoritate locală – coaplicant - va fi sprijinită de un ONG local. Cu toate acestea, acțiunea se desfășoară și în alte 5 țări - Croația, Finlanda, Grecia, Ungaria și Polonia - în parteneriat cu RKI care va derula activități de formare a tinerilor și a educatorilor profesioniști, va oferi planuri de lecție deja prtegătite pentru profesori.

Rolul si responsabilitatea RKI în cadrul proiectului ”ECOALITY se regăsesc în acțiuni de pregatire a tinerilor și profesorilor care lucrează cu tinerii: lecții implementate de participanți pe baza planurilor de lecție ale instruirii și a ghidului Ecoality, susținute de echipa Ecoality a RKI, pe teme legate de climă, mediu, egalitate și nediscriminare în educație și interdependențele acestora. Pentru tineri RKI oferă oportunități de participare la laboratoarele "Eco-Polis" și spații de învățare de la egal la egal pentru tineri, unde acțiunile sunt centrate pe promovarea justiției climatice, egalitatea și nediscriminarea în scopul de a crește gradul de conștientizare a acestora. Activitățile se vor desfășura în școli și în afara lor, având ca obiectiv sprijinirea activismului independent al tinerilor cu implicarea factorilor de decizie locali. De asemenea, pentru tineri RKI oferă oportunități de participare la tabere de cooperare, în care ideile de acțiune sunt concretizate și puse în aplicare în diferite multe moduri cu sprijinul autorităților locale.

De asemenea, RKI va elabora un Ghid nou, inovator și inspirațional pentru acțiune numit „Împreună pentru planetă” în limbile finlandeză și engleză. Totodată, RKI va oferi diverse oportunități de învățare reciprocă și activități comune între tineri și finanțare pentru proiecte selectate concepute și implementate de tineri.

Coordonate de contact: Sediul social al RKI este în Helsinki, Siltasaarenkatu 4, etajul 7, 00530, Email: ecoality@rauhankasvatus.fi; info@rauhankasvatus.fi

Autoritatea Municipală Oulu din Finlanda
- partener asociat

Capitala regiunii Ostrobotnia de Nord din Finlanda, orașul Oulu este situat pe coasta de nord-vest a țării, la gura de vărsare a râului Oulujoki. Datorită numărului mare al populației dar și poziției geopolitice, economice și cultural-istorice, Oulu a fost numit "capitala Finlandei de Nord" fiind totodată considerat unul dintre "laboratoarele vii" ale Europei, unde locuitorii experimentează noi tehnologii, cum ar fi etichetele NFC (Near-Field Communication) și ecranele UBI (Ubiquitous computing) la scară comunitară Istoria locului începe cu clădirea Castelului Oulu finalizată în 1590, urmând ca orașul Oulu să fie fondat pe continentul european la data de 8 aprilie 1605 când Regele Carol al IX-lea al Suediei a emis o scrisoare către Isaac Bhem prin care ordona înființarea orașului. La anul 1614 lângă acest castel a fost înființată o armurie, moment la care activitatea industrială cunoaște o mare dezvoltare, iar regele a ordonat construirea unei mori de foraj pentru a facilita forarea țevilor de tun, în 1617.

Stema orașului Oulu este somonul, un pește foarte apreciat chiar și la curtea regală din Stockholm care a facilitat dezvoltarea industrializării și aprovizionarea cu energie din Oulu la sfârșitul anilor 1600, când s-a decretat că morile și fabricile de cherestea din Hupisaaret trebuiau închise pentru pescuit în timp ce populația de somon cunoștea o creștere.

În anul 2013 se naște noul oraș Oulu (Haukipudas, Kiiminki, Oulu, Oulunsalo, Yli-Ii), al cincilea oraș ca mărime din Finlanda în ceea ce privește populația: 190.891 de locuitori. Cultura și arta predomină regiunea nordică a Finlandei unde este situat și Oulu, motiv pentru care orașul a fost declarat “Capitala Europeană a Culturii în anul 2026”. Anul 2026 va fi un an plin de evenimente în care autoritățile locale își propun realizarea de noi conexiuni între oameni și promovarea semnificația artei și culturii la un nou nivel, atât în domeniul dezvoltării urbane, dar și în viața de zi cu zi.

(FI) Peace Education Institute
(FI) Peace Education Institute
(FI) Peace Education Institute
(FI) Peace Education Institute
(FI) Peace Education Institute

Sub aspectul organizării administrative, cel mai înalt for decizional al orașului Oulu este reprezentat de Consiliul Local, ales prin alegeri municipale la fiecare patru ani. Consiliului are în componența sa 67 consilieri locali repartizați în 8 grupuri politice care asigură administrarea și dezvoltarea orașului în termeni de autonomie financiară. Autoritatea executivă este reprezentată de către Primarul orașului ale cărui competențe sunt reglementate prin Regulamentele administrative ale orașului Oulu.

Toți vizitatorii orașului Oulu sunt așteptați să se bucure de natură și activități în aer liber: atracții naturale și drumeții, trasee sportive off-road, trasee de canotaj, plajă, călătorii cu vaporul etc.

În cadrul Ecoality, 10 parteneri din 10 țări alcătuiesc Rețeaua Autorităților Locale (RAL), din care cinci AL - coaplicanți și cinci AL - parteneri asociați, printre care și Autoritatea Municipală a orașului Oulu. Această formă de parteneriat (în asociere) a fost utilă și necesară deoarece AL parteneri asociați au elaborat procedurile interne ce trebuiau parcurse de către co-aplicanți și s-au ocupat de gestionarea resurselor financiare, altele decât bugetul public al orașului.

UNICEF a acordat orașului Oulu, titlul de „Orașul prietenos copiilor”, un oraș sau un municipiu în care copiii își pot exprima opiniile și pot influența deciziile care îi afectează. În Oulu, 15 grupuri locale de participare a tinerilor alcătuite din reprezentanți ai școlilor și centrelor de tineret din fiecare zonă. Consiliul Local al Tineretului este format din 24 de membri aleși bianual și funcționează alături de consiliile regionale pentru tineret, având ca zonă de responsabilitate întregul oraș.

Autoritatea Municipală a orașului Oulu va asigura în cadrul Ecoality coerența activităților și metodologiei Ecoality cu strategiile sale locale/regionale de educație, va încuraja crearea de rețele cu părțile interesate locale, va participa la atelierele de lucru (schimbul de experiență) organizate în cadrul Acțiunii 1.4. împreună cu AL-uri parteneri principali pe teme legate de ECG și va sprijini (non-financiar) inițiativele conduse de tineri.

Coordonate de contact: City of Oulu, Educational and Cultural Services, Oulu10, Torikatu 10a, Postal address: P.O. Box 17, 90015 Oulun kaupunki; Tel. +358 40 1903753 Email: paivi.packalen@eduouka.fi

Acest site a fost creat și întreținut cu asistența financiară a Uniunii Europene în vederea îndeplinirii măsurilor de comunicare și vizibilitate în cadrul Proiectului ECOality: Tineret și Autorități Locale împreună pentru justiția de gen și climatică. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a Municipiului București și nu poate fi considerat în niciun caz ca reflectând poziția Uniunii Europene.
Numărul proiectului: NDICI CHALLENGE/2023/451-832 - Politica de confidențialitate
Copyright © 2024 - ECOality: Tineret și Autorități Locale împreună pentru justiția de gen și climatică