Descrierea acțiunii

“Dezvoltarea durabilă este acea „dezvoltare care îndeplineşte necesităţile generaţiei prezente, fără a compromite capacitatea generaţiilor viitoare de a-şi îndeplini propriile necesităţi”.

ECOality Border ECOality Border
 

Pe lângă globalizarea economiei şi comerţului, în epoca actuală se vorbeşte şi despre factorii care pun în pericol mediul natural. În concret, dimensiunea ecologică a dezvoltării durabile priveşte consumul şi producţia durabilă, conservarea şi managementul resurselor naturale, schimbările climatice şi energia curată.

În pofida tuturor eforturilor prezente de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, temperatura globală va continua să crească, fiind necesare, în acelaşi timp, măsuri urgente de adaptare la efectele schimbărilor climatice, prin “încălzire globală”, înţelegându-se “creşterea, în timp, a temperaturii medii a atmosferei şi oceanelor Pământului”.

Provocările definitorii ale timpului nostru, la început de secol XXI, prezintă o dinamică complexă având în centrul atenției 3 tare globale aflate în continuă creștere: sărăcia, inegalitățile (de gen, sociale etc) și dezastrele ecologice. Genul se intersectează adesea cu alte categorii de vulnerabilitate, cum ar fi etnia, sexualitatea, abilitățile etc. Inegalitatea de gen și schimbările climatice (și, mai larg, crizele ecologice) sunt interconectate și se influențează reciproc.

Aceste probleme social-economice și de mediu nu trebuie abordate în mod separat deoarece, în realitate sunt strict legate între ele și se influențează reciproc cel puțin în 3 planuri: inegalitățile privind emisiile de carbon; impactul asupra comunităților afectate și asupra acestora; capacitatea de răspuns la crizele climatice.

O abordare intersecțională între mediu și gen poate schița a cale pentru a permite solidaritatea și declanșarea unor acțiuni care să vină în sprijinul acestor categorii sociale defavorizate de schimbările climatice și dincolo de acestea.

În concluzie, problemele economice sociale și de mediu (schimbările climatice) sunt interdependente la scară globală și au cauze politice. Inechitățile și inegalitățile economice sociale și de mediu provoacă dezechilibre de putere. Atât la nivel local, cât și la nivel global, răspunsul la schimbările climatice pot minimiza sau suprima politicile democratice, care promovează echitatea.

Studiile și cercetările au relevat faptul că schimbările climatice și crizele ecologice ridică provocări și dificultăți disproporționat mai mari pentru femei și fete, care sunt apoi accentuate prin alte diverse forme de discriminare cu care se intersectează, cum ar fi etnia, culoarea, religia, vârsta, dizabilitățile. În școală, în organizații de tineret, în asociațiile de voluntari etc.

Atât la nivel local cât și global inițiativele de răspuns la schimbările climatice pot minimiza sau suprima politicile democratice bazate pe echitate. De asemenea, studiile și cercetările au relevat faptul că inegalitatea de gen și schimbările climatice (în sens larg, crizele ecologice) sunt interconectate și se intensifică reciproc, ceea ce necesită o abordare comună pentru a contribui la o dezvoltare durabilă socială, economică și de mediu și îndeplinirea obiectivelor stabilite de Agenda 2030 a ONU și de strategiile importante ale UE, cum ar fi GreenComp, Sustenabilitatea europeană - Cadrul de competențe.

Rezolvarea acestor probleme globale necesită acțiuni concertate la mai multe niveluri cu implicarea unor actori ce dețin o experiență solidă în Educația pentru Cetățenie Globală (ECG) și egalitatea de gen.

Pentru a atinge obiectivele stabilite în domeniul „Educație și formare” UE a pus în aplicare politici în diverse sectoare, inclusiv în domeniul tineretului prin intermediul Strategiei UE pentru tineret pentru perioada 2019-2027 și a creat diferite Programe de finanțare cum ar fi spre exemplu, Erasmus+ sau DEAR etc.

Programul DEAR (Development Education and Awareness Raising/Educație pentru Dezvoltare și Conștientizare) are ca scop principal sprijinirea tuturor formelor de schimbare globală prin finanțarea unor proiecte ce integrează acțiuni de implicare a oamenilor din Europa în rezolvarea problemelor de dezvoltare durabilă prin instrumente de cooperare globală în plan social, economic și de mediu. Sunt astfel sprijinite organizațiile nonguvernamentale și autoritățile locale în eforturile lor de promovare a justiției globale, a drepturilor omului și a dezvoltării durabile. DEAR încurajează tinerii să participe la procesul decizional și să ia măsuri folosind instrumente ale democrației participative în diverse forme și modalități: campanii de conștientizare și activități de tip “advocacy” în vederea creșterii gradului de conștientizare publică a unor probleme sociale, economice sau de mediu.

În acest context, un consorțiu puternic format din autorități locale și ONG din 10 țări UE – inclusiv România, prin Municipiul București și Asociația Asistență și Programe pentru Dezvoltare Durabilă – Agenda 21 - a dezvoltat proiectul ”ECOALITY: Tineret și Autorități Locale împreună pentru justiția de gen și climatică”, în cadrul Programului DEAR al Comisiei Europene - Acțiunea: Creșterea gradului de conștientizare a publicului cu privire la problemele de dezvoltare și promovare a educației privind dezvoltarea în Uniunea Europeană (EuropeAid/173998/DH/ACT/Multi), Lot 5: Acțiuni ale Autorităților Locale.

Ecoality implică un spectru larg de țări din Europa, care se confruntă cu provocări similare și pot învăța reciproc din experiența celorlalți în îmbunătățirea implementării Educației pentru Dezvoltare și Educației pentru Cetățenie Globală în educația formală și informală la nivel local. Ecoality urmează a fi implementat în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026 în cele 10 țări UE participante: Italia, Austria, Croația, Finlanda, Franța, Grecia, Ungaria, Polonia, Portugalia și România.

Scopul final al Proiectului Ecoality este acela de a sprijini generațiile tinere să creeze societăți mai echitabile, feministe și mai durabile din punct de vedere ecologic. Acțiunile specifice vor adopta un obiectiv ecofeminist pentru a facilita abordarea intersecțională între mediu și gen.

Acest site a fost creat și întreținut cu asistența financiară a Uniunii Europene în vederea îndeplinirii măsurilor de comunicare și vizibilitate în cadrul Proiectului ECOality: Tineret și Autorități Locale împreună pentru justiția de gen și climatică. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a Municipiului București și nu poate fi considerat în niciun caz ca reflectând poziția Uniunii Europene.
Numărul proiectului: NDICI CHALLENGE/2023/451-832 - Politica de confidențialitate
Copyright © 2024 - ECOality: Tineret și Autorități Locale împreună pentru justiția de gen și climatică