(PT) Municipio de Loures

“Portugalia ocupă locul 16 dintre 167 de țări în clasamentul conformității cu Obiectivele Națiunilor Unite de Dezvoltare Durabilă (ODD), cu un scor de 80,2, într-o listă condusă de Finlanda (86,4). Conform celei de-a 9-a ediții a Raportului de Dezvoltare Durabilă, lansat de Rețeaua Națiunilor Unite pentru Soluții pentru Dezvoltare Durabilă (SDSN), statul portughez este ușor peste media regională (77,2), iar respectarea mai mult de jumătate din cele 17 ODD este definită ca fiind „realizată” sau „în curs”

ECOality Border ECOality Border
(PT) Municipio de Loures

Autoritățile locale (AL) și ONG-urile partenere fac parte din Unitățile de Management (UM), valorificând expertiza existentă și sporind cooperarea partenerilor la nivel de țară. Deoarece deține o experiență dovedită în managementul proiectelor UE, inclusiv în administrarea financiară și tehnică, care va fi utilizată în cadrul acțiuni, Municipio de Loures are calitatea de partener în cadrul proiectului ”ECOALITY: Tineret și Autorități Locale împreună pentru justiția de gen și climatică” în cadrul apelului de proiecte„EuropeAid/173998/DH/ACT/Multi”, prin Programul Development Education and Awareness Raising – DEAR.

Ecoality implică un spectru larg de țări din Europa un consorțiu puternic format din autorități locale și ONG din 10 țări UE care se confruntă cu provocări similare și pot învăța reciproc din experiența celorlalți în îmbunătățirea implementării Educației pentru Dezvoltare și Educației pentru Cetățenie Globală în educația formală și informală la nivel local: Italia, Austria, Croația, Finlanda, Franța, Grecia, Polonia, Portugalia, România și Ungaria. Conform Planului de Actiune, Municipio de Loures exercită un rol activ în pregătirea și executarea activităților Ecoality.

-În cadrul acțiunii A1.4. Ateliere de lucru în Rețeaua Autorităților Locale (RAL)

Municipio de Loures/Orașul Loures (PT), Linz City Administration(AU), Region Normandie (FR) și Municipiul București (RO) și Regiunea Toscana (IT), în calitate de solicitant principal: vor defini viziunea și calea strategică a atelierelor de lucru în RAL și va co-defini conținutul acestora, analizând, de asemenea, discuțiile între AL la nivelul UE și adaptându-le la nevoile specifice ale AL-urilor partenere asociate.

Municipio de Loures (PT) împreună cu celelalte AL partenere, în colaborare cu Regiunea Toscana și cu sprijinul Oxfam Italia și ONG-urile gazdă din Austria, Croația și Ungaria vor coordona procesul de organizare a atelierelor de lucru (de exemplu, stabilirea agendei activităților, selecția invitaților etc). De asemena, în cadrul acțiunii “Ateliere de lucru în RAL”, Orașul Loures va desemna reprezentantul său (Manager național de proiect) ce va participa la evenimente.

-În cadrul acțiunii A2.1 - Laboratoarele Eco-polis (co-creare)

În mod special, Orașul Loures, Regiunea Toscana, Regiunea Normadia și Municipiul București au misiunea de a selecta și invita reprezentanți relevanți din sectorul public în vederea participării acestora în cadrul Eco-polis în calitate de experți. Totodată, reprezentanții sectorului vor fi însărcinați să faciliteze implementarea activităților co-definite de participanții Eco-polis.

Pentru “Laboratoarele Eco-polis” se estimează că AL vor desemna personalul corespunzător implicat în activitățile specifice, astfel: Orașul Loures: 1 persoană (National Project Manager); Regiunea Toscana: 1 persoană (National Project Manager); Regiunea Normandie: 1 persoană (Institutional Project Advisor); Municipiul București: 2 persoane (Asistent Național de Proiect și Ofițer Educație).

-În cadrul acțiunii A2.3 - Tabere de lucru internaționale în Mozambic și Madagascar

Implementarea acțiunii A2.3 își are suportul în acordul de înfrățire între Municipio de Loures și orașul Matola (1996), pe de o parte și acordul de înfrățire între AidGlobal și Districtul Chibuto din Mozambic, pe de altă parte. Corelativ, pentru seria activităților derulate în Madagascar implementarea acțiunii A2.3 își are suportul în acordul de cooperare între Regiunea Normandia și Regiunea Atsinanana (Toamasina).

Orașul Loures - în calitate de AL – împreună cu ONG-urile partenere va participa la promovarea oportunității tinerilor de a participa la taberele de lucru internaționale și va desemna un reprezentant (National Project Manager) care va participa la activitățile specifice

-În cadrul acțiunii A3.1. - Tabere de acțiune comunitară

Orașul Loures - în calitate de AL - va sprijini tinerii în organizarea activităților, identificarea locației, integrarea taberelor de acțiune în comunitățile lor și va desemna reprezentantul său (National Project Manager) în cadrul acțiunii.

-În cadrul acțiunii A3.2. – Sprijin financiar pentru tineri

Orașul Loures - în calitate de AL - va implementa mecanismul de sprijin financiar pentru terți – SFPT/FSTP - și consolidarea capacității organizațiilor conduse de tineri și va desemna reprezentantul său (National Project Manager) în cadrul acțiunii.

Municipiul Loures este situat în Zona Metropolitană Lisabona, lângă malul drept al râului Tajo, mărginit de municipalitățile Arruda dos Vinhos, Sintra, Odivelas, Lisabona, Vila Franca de Xira și Mafra.

Cu o suprafață de 168 de kilometri pătrați și aproximativ 200 de mii de locuitori, municipiul Loures este alcătuit în prezent din zece districte: União das Freguesias de Camarate, Unhos și Apelação, União das Freguesias de Moscavide și Portela, União das Freguesias de Sacavém și Prior Velho, Uniunea Districtelor Santa Iria de Azóia, São João da Talha și Bobadela, Uniunea Districtelor Santo Antão și São Julião do Tojal, Uniunea Districtelor Santo António dos Cavaleiros și Frielas, precum și parohiile Bucelas, Fanhões, Loures și Lousa.

Acest teritoriu mai cuprinde două orașe: Loures, reședința municipiului (ridicat la statutul de oraș la 9 august 1990); și Sacavém (ridicat la statutul de oraș la 4 iunie 1997); precum și șapte sate - Bobadela, Bucelas, Camara, Moscavide, Santa Iria de Azóia, Santo António dos Cavaleiros și São João da Talha.

Moștenirea culturală constituie un element de identitate și diferențiere a populațiilor, prezentând elementele culturale și sociale care le caracterizează Centrul istoric al orașului - restaurat - integrează un grup de obiective culturale cu valoare arhitecturală, care includ Biserica Principală, Capela Nossa Senhora da Saúde și Santo André, Quinta de São José și Fortul Sacavém.

(PT) Municipio de Loures
(PT) Municipio de Loures
(PT) Municipio de Loures

Mărturiile purtătoare de valoare istorică, arhitecturală, arheologică și etnografică care demonstrează valori de memorie, autenticitate sau unicitate trebuie inventariate, păstrate și puse în valoare, astfel încât să ajungă la generațiile viitoare. Rețeaua Muzeală Municipală Loures asigură conservarea și promovarea patrimoniului și perpetuarea memoriei întregii experiențe economice, sociale și culturale a orașului, cu o viziune integrată de aplicare a politicilor culturale definite de autoritățile publice din Loures în scopul îndeplinirii obiective stabilite la nivel cultural, educațional și social.

Autoritățile publice municipale ale orașului Loures sunt Consiliul local (Assembleia Municipal), ca organ deliberativ și Primaria (Camara Municipal), ca organ executiv, alese pentru o perioadă de 4 ani. Actul fundamental îl reprezintă Regulamentul Consiliului Municipal al orasului Loures (Regimento da Câmara Municipal de Loures) adoptat la data de 27.04.2022. Şedinţele Consiliului Local pot fi ordinare sau extraordinare și se desfășoară la convocarea primarului (prin decizie). Ședințele ordinare au loc de două ori pe lună si au caracter public, cu excepția cazului în care legea prevede altfel. Primarului ii revin atributiile privind deschiderea și închiderea ședințelor, stabilirea și comunicarea Ordinii de zi, conducerea sedintelor, cu respectarea legilor și regulamentelor interne.

În cadrul aparatului de specialitate al primarului desfasoara activitatea Direcția Fonduri Europene și Instrumente de Finanțare ale cărei atribuții rezidă în: implementarea orientărilor strategice de investiții propuse de către Primar, identificarea formală a oportunităților de atragere a fondurilor externe (internaționale, europene sau naționale); evaluarea oportunităților de parteneriat cu microîntreprinderi, entități din sectorul terț și consiliile locale districtuale

În ceea ce privește experiența similară, Municipio de Loures a implementat – în calitate de partener coordonator – proiectul Oameni și Planetă ( People and Planet) promovat de Rețeaua de Cooperare Intermunicipală pentru Dezvoltare (RICD) în perioada 01.11.2020 – 31.10.2024.

Având ca domeniu de implementare “educația pentru mediu”, proiectul People and Planer a reunit 22 de municipalități asociate și a avut ca obiectiv “problematica schimbărilor climatice și deficitul de apă.”.Acțiunile specifice au fost centrate pe mobilizarea tinerilor în parteneriat cu entitățile societății civile pentru dezvoltarea conceptului de know-how „a fi și a face”. În subsidiar proiectul și-a propus îmbunătățirea practicilor de luare a deciziilor de către Autoritățile Locale (AL) și încurajarea tinerilor în vederea participării la procesul decizional în contextul Strategiei de dezvoltare durabilă.

Acest site a fost creat și întreținut cu asistența financiară a Uniunii Europene în vederea îndeplinirii măsurilor de comunicare și vizibilitate în cadrul Proiectului ECOality: Tineret și Autorități Locale împreună pentru justiția de gen și climatică. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a Municipiului București și nu poate fi considerat în niciun caz ca reflectând poziția Uniunii Europene.
Numărul proiectului: NDICI CHALLENGE/2023/451-832 - Politica de confidențialitate
Copyright © 2024 - ECOality: Tineret și Autorități Locale împreună pentru justiția de gen și climatică