(AU) Linz City Administration

“Orașul Linz dorește să devină neutru din punct de vedere climatic până în anul 2040. Cetăţenii şi organizaţiile private sunt parteneri importanți în această călătorie. Cu Zilele Anuale de Acțiune pentru Climă reprezintă un eveniment extrem de important al orașului Linz care celebrează acțiunea climatică, poveștile de succes și oferă discuții inspiratoare, poezie, muzică, și artă”

ECOality Border ECOality Border
(AU) Linz City Administration

Ecoality implică un spectru larg de țări din Europa un consorțiu puternic format din autorități locale și ONG din 10 țări UE care se confruntă cu provocări similare și pot învăța reciproc din experiența celorlalți în îmbunătățirea implementării Educației pentru Dezvoltare și Educației pentru Cetățenie Globală în educația formală și informală la nivel local: Italia, Austria, Croația, Finlanda, Franța, Grecia, Polonia, Portugalia, România și Ungaria. AL și ONG-urile și partenere fac parte din Unitățile de Management (UM), valorificând expertiza existentă și sporind cooperarea partenerilor la nivel de țară.

Orașul Linz are o experiență bogată în ceea ce privește dimensiunea transfrontalieră: Începând din anul 1986 Linz a devenit ”Orașul Păcii” iar din 1988: Locație de bază și co-organizator al Turului anual al prieteniei cu bicicleta Linz - Passau – Budweis. Incepand din anul 1991: Linz este membru al Alianței pentru climă iar din 1992 este membru al rețelei "Orașe sănătoase din Austria". O rețea foarte importantă din care face parte orașul Linz este Regiunea Economică a Orașelor Dunării împreună cu Regensburg, Straubing, Deggendorf și Passau incă din anul 1996 în calitate de membru al grupului operativ. În sfârșit, Linz a fost desemnată Capitală Europeană a Culturii în 2009.

Conform Planului de Actiune, Linz City Administration exercită un rol activ în pregătirea și executarea activităților Ecoality.

-În cadrul acțiunii A1.4. Ateliere de lucru în Rețeaua Autorităților Locale (RAL)

Linz City Administration(AU), alături de Municipio de Loures/Orașul Loures (PT), Region Normandie (FR), Municipiul București (RO) și Regiunea Toscana (IT), în calitate de solicitant principal: vor defini viziunea și calea strategică a atelierelor de lucru în RAL și va co-defini conținutul acestora, analizând, de asemenea, discuțiile între AL la nivelul UE și adaptându-le la nevoile specifice ale AL-urilor partenere asociate.

Linz City Administration împreună cu celelalte AL partenere, în colaborare cu Regiunea Toscana, cu sprijinul Oxfam Italia și ONG-urilor gazdă din Austria, Croația și Ungaria vor coordona procesul de organizare a atelierelor de lucru (de exemplu, stabilirea agendei activităților, selecția invitaților etc). De asemena, în cadrul acțiunii “Ateliere de lucru în RAL”, Orașul Linz va desemna reprezentantul său (Manager național de proiect) ce va participa la evenimente

Orașul Linz și Sudwind Verein, împreună cu Forumul pentru Libertatea Educației (FFE) din Croatia, Anthropolis Antropológiai și Közhasznú Egyesület din Ungaria vor organiza cele trei întâlniri anuale ale consorțiului, respectiv în Austria, Ungaria și Polonia, locația fiind selectată în funcție de poziția geografică a țărilor partenere (centrul zonei de acțiune a Ecoality) și posibilitatea de a călători cu trenul din/în cât mai multe țări partenere.

Orașul Linz este capitala Austriei Superioare și al treilea oraș ca mărime din țară. Situat pe Dunăre, orașul se află în nordul îndepărtat al Austriei, la 30 km sud de granița cu Republica Cehă.

În ancora istoriei orașul apare inițial în secolul I, ca o cetate construită de romani cu denumirea de Lentia, ceea ce reflectă poziția sa geografică de “cotitură” a Dunării (termen de origine celtică, lentos = "îndoit"). Această poziție strategică pe râu l-a făcut primul fort roman din regiunea Noricum, protejând o rută vitală de transport.

Prima atestare documentară a denumirii "Linz" apare pentru prima dată în anul 799 iar in anul 1236 a fost menționat ca oraș fortificat pentru ca în 1324 să primească drepturi depline de oraș.

Un important obiectiv cultural al orașului este Piața Principală construită încă din anul 1230 ceea ce face să reprezinte una dintre cele mai mari piețe transformate din Europa cu o suprafață de 13.200 mp. În mijlocul Pieței a fost construită "Pestsäule" ("coloana ciumei", cunoscută și sub numele de "Dreifaltigkeitssäule" (Dreifaltigkeit înseamnă Sfânta Treime) pentru a comemora oamenii care au murit în epidemiile de ciumă.

(AU) Linz City Administration
(AU) Linz City Administration
(AU) Linz City Administration

În jurul Pieței Principale se află multe alte obiective de patrimoniu cultural și arhitectural, cum ar fi Primăria Veche, Casa Feichtinger cu carillonul care schimbă melodia în funcție de anotimp, Casa Kirchmayr, Casa Schmidtberger sau clădirile capete de pod, care adăpostesc o parte a Universității de Artă din Linz. La vest de piața principală se află orașul vechi cu multe alte clădiri istorice, case renascentiste și case vechi cu arhitectură barocă. În această zonă regăsim alte importante obiective culturale - Castelul Împăratului Friedrich al III-lea și în apropiere, cea mai Biserica Sankt/Saint Martins, cea mai veche biserică austriacă construită în perioada carolingiană medievală timpurie.

Autoritățile publice municipale ale orașului Linz sunt Consiliul Municipal ca organ deliberativ, Senatul și Primarul ca organe executive. Având în componența sa 61 de membri – consilierii municipali – Consiliul municipal din Linz este cel mai înalt organism politic al orașului fiind ales pentru o perioadă de 6 ani de către cetățeni austrieci și cetateni UE care au cel puțin 16 ani.

Primarul exercită o funcție centrală în administrarea orașului și dispune de atribuții de reprezentare a acestuia în relațiile cu alte instituții. În calitate de șef al administrației locale Primarul este responsabil pentru conducerea afacerilor orașului si pentru aprobarea regulamentului intern de procedură și delegarea gestiunii activităților de administrație a orașului cu acordul Senatului. De asemenea, Primarul dispune de prerpgative privind adoptarea unor decizii în regim de urgență, dacă situatia si contextul de fapt o impune. Senatul orașului este alcătuit din 8 membri, fiecare fiind responsabil pentru un anumit sector de afaceri (3 viceprimari și 5 consilieri municipali).

În perioada 2- 5 iulie 2024, reprezentanți ai partenerilor de proiect din cele 10 țări s-au reunit la Linz

În perioada 2- 5 iulie, 40 de reprezentanți ai partenerilor de proiect din 10 țări s-au reunit la Linz cu scopul de a consolida colaborarea consorțiului, de a îmbunătăți comunicarea, de a identifica și de a stabili elementele utile și necesare pentru derularea corespunzătoare a activităților specifice Proiectului Ecoality pe parcursul perioadei de implementare a acestuia și colectarea datelor în sistem de tip MEAL (Monitorizare, Evaluare, Responsabilitate și Învățare). La această întâlnire de lucru, din partea Municipiului București a participat domnul Cristi Dragnea – expert în cadrul Direcției Cultură, Învățământ, Turism, în calitate de manager al Proiectului Ecoality România.

Unul din subiectele de interes al dezbaterilor a constat în identificarea instrumentelor de management necesare evaluarii și actualizarii calendarului proiectului pentru o perioada de 6 luni, cu urmatoarele recomandări cheie în ceea ce privește identificarea cerintelor de identitate vizuală: Orientări și termene consecvente; Șablonul virtual pentru FB și Instagram; Roll up și poster pentru activități f2f; Logo Bar-ul cu toate siglele partenerilor; Necesitatea unor ședințe lunare; Actualizarea agendei și a listei de contacte, Calendarul activităților A1.2, A1.3, A2.1 aferent fiecărei țări din consorțiu etc.

Mai multe informații despre întâlnirea anuală ale Consorțiului de la Linz pot fi obținute prin accesarea Meniului “Știri”.

Acest site a fost creat și întreținut cu asistența financiară a Uniunii Europene în vederea îndeplinirii măsurilor de comunicare și vizibilitate în cadrul Proiectului ECOality: Tineret și Autorități Locale împreună pentru justiția de gen și climatică. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a Municipiului București și nu poate fi considerat în niciun caz ca reflectând poziția Uniunii Europene.
Numărul proiectului: NDICI CHALLENGE/2023/451-832 - Politica de confidențialitate
Copyright © 2024 - ECOality: Tineret și Autorități Locale împreună pentru justiția de gen și climatică