Centrul pentru Educație Civică din Polonia -partener-

“Construiește în mod egal subiectivitatea fiecărui elev, extinde-le cunoștințele și dezvoltă-le abilitățile! Abordează experiența școlară în mod holistic pentru că îți pasă de bunăstarea comunității școlare: directorii de școli, profesorii și elevii. Susține curiozitatea naturală a elevilor, interesele lor și învățarea profundă, mai degrabă decât memorarea și reproducerea mecanică”

ECOality Border ECOality Border
(PL) Centrum Edukacji Obywatelskiej

Centrul pentru Educație Civică - Centrum Edukacji Obywatelskiej (CEO) a fost fondat ca fundație în anul 1994 în prezent fiind cea mai mare organizație educațională de interes public din Polonia care se ghidează după ideea că experiența dobândită la școală influențează calitatea vieții. Datorită educației corecte tinerii se pot pregăti să facă față provocărilor lumii moderne, de acecea CEO propune noi metode de predare pentru profesori și ajută studenții să discute subiecte importante din punct de vedere social. Soluţiile CEO se bazează pe peste 30 de ani de experiență, cunoștințe de specialitate şi cooperare cu practicieni.

(PL) Centrum Edukacji Obywatelskiej
(PL) Centrum Edukacji Obywatelskiej
(PL) Centrum Edukacji Obywatelskiej
(PL) Centrum Edukacji Obywatelskiej
(PL) Centrum Edukacji Obywatelskiej

În fiecare an aproximativ 40.000 de profesori şi directori din aproape 10.000 de şcoli din toată Polonia beneficiază de sprijinul echipei CEO care coordonează și un Centru de Formare a Profesorilor și o editură acreditate. Datorită schimbărilor pe care le promovează CEO, școlile devin mai inspirate, predau mai eficient, iar tinerii se implică în educația lor și fac faţă mai bine provocărilor lumii moderne. În acest context misiunea CEO este aceea de acordare a sprijinului către toți elevii care doresc să dobândească experiențe școlare valoroase, dar și cooperarea cu profesorii, directorii, copiii și tinerii, pentru că educația are nevoie de schimbări. CEO dorește ca școlile să aibă relații bazate pe respect reciproc şi parteneriat, iar adulții să observe și să aprecieze dorința naturală a tinerilor de a învăța.

Datorită programelor CEO școala devine un loc de învățare comună şi arată puterea acţiunii civice și a solidarității. CEO îi ajută pe tineri să-și găsească propria cale în viață, să dezvolte pasiunea, deschiderea și responsabilitatea faţă de lumea în care trăim. Dezvoltând ideea că experiența dobândită la școală influențează calitatea vieții CEO implementează importante programe cum ar fi spre exemplu, Dezvoltarea și îmbunătățirea competențelor profesorilor și directorilor, Împreună la școală, Polonia-Ucraina, Educația este baza, Dezvoltarea holistică a școlii, Școala de deschidere, Noaptea Bibliotecilor, Școala globală, Tinerii în acțiune etc.

(PL) Centrum Edukacji Obywatelskiej
(PL) Centrum Edukacji Obywatelskiej
(PL) Centrum Edukacji Obywatelskiej
(PL) Centrum Edukacji Obywatelskiej
(PL) Centrum Edukacji Obywatelskiej

Deoarece deține o experiență dovedită în managementul proiectelor UE, inclusiv în administrarea financiară și tehnică, care va fi utilizată în cadrul acțiunii, CEO are calitatea de partener în cadrul proiectului ”ECOALITY: Tineret și Autorități Locale (AL) împreună pentru justiția de gen și climatică” în cadrul apelului de proiecte „EuropeAid /173998/DH/ACT/Multi”, prin Programul Development Education and Awareness Raising – DEAR.

ONG-urile partenere și Autoritățile locale fac parte din Unitățile de Management (UM) ale proiectului Ecoality, valorificând expertiza existentă și sporind cooperarea partenerilor la nivel de țară. CEO implementează proiectul ECOALITY în zona orașului Bytom în strânsă cooperare cu Primăria orașului Bytom. Deoarece Proiectul pune accent în special pe cooperarea tinerilor cu administrația locală, tinerii, cu sprijinul CEO și al autorităților orașului Bytom vor organiza ateliere de lucru, cursuri online, webinarii și ateliere aprofundate, precum și activități tematice de proiect cu tineri (de exemplu, ca parte a Săptămânii Educației Globale sau a Zilei Femeii) și tabere de vară. Atelierele de lucru de la Bytom reprezintă reale oportunități pentru tineri de a explora subiecte legate de climă, mediu, justiție socială și climatică. Punctul de plecare îl reprezintă rolul tinerilor în răspunsul la provocările globale actuale, astfel încât participanții să învețe cum se afectează reciproc crizele ecologice și inegalitățile sociale;

De asemenea, beneficiarii vor afla despre activitățile care pot fi desfășurate cu tinerii în domeniile tematice ale educației globale și egalității de gen și vor cunoaste mai bine ideea proiectului Ecoality derulat de organizații partenere din zece țări europene. Având în vedere că în cadrul ECOALITY este planificată organizarea a două tabere de tineret, o serie de evenimente publice și campanii și tinerii din Polonia vor avea posibilitatea de a călători în taberele internaționale din Madagascar și Mozambic. Coordonate de contact: Noakowskiego 10/1 00-666 Varșovia tel. 22 622 00 89 ceo@ceo.org.pl

Primăria Orașului Bytom
-partener asociat-

În cadrul Ecoality, 10 parteneri din 10 țări alcătuiesc Rețeaua Autorităților Locale (RAL), din care cinci AL - coaplicanți și cinci AL - parteneri asociați, printre care și Primăria Orașului Bytom. Această formă de parteneriat (în asociere) a fost utilă și necesară deoarece AL parteneri asociați au elaborat procedurile interne ce trebuiau parcurse de către co-aplicanți și s-au ocupat de gestionarea resurselor financiare, altele decât bugetul public al orașului. Primăria Orașului Bytom va asigura în cadrul Ecoality coerența activităților și metodologiei Ecoality cu strategiile sale locale/regionale de educație, va încuraja crearea de rețele cu părțile interesate locale, va participa la atelierele de lucru (schimbul de experiență) organizate în cadrul Acțiunii 1.4. împreună cu AL-uri parteneri principali pe teme legate de ECG și va sprijini (non-financiar) inițiativele conduse de tineri.

Bytom a intrat pe scena istoriei în secolul al XII-lea ca o fortăreață aparținând Poloniei Mici. Primele atestări documentare datează din 1123 și 1125, în unele înscrisuri ce aprobau proprietatea benedictinilor din Tyniec. În jurul anului 1164, pe așa-numitul timpan Jaksa, situat cândva în biserica Sf. Mihail din Wrocław, a fost comemorată fundația templului din cetatea Bytom, fondată lângă orașul de mai târziu - pe Dealul Sf. Margareta. Ca fondator apare ducele Boleslav de Cracovia, ținând în mâini un model al bisericii cu inscripția "Bitom". Cetatea a existat cel puțin din secolul al XI-lea ca fortăreață de graniță, protejând Cracovia de cehi.

(PL) Centrum Edukacji Obywatelskiej
(PL) Centrum Edukacji Obywatelskiej
(PL) Centrum Edukacji Obywatelskiej
(PL) Centrum Edukacji Obywatelskiej
(PL) Centrum Edukacji Obywatelskiej

Rezervația Segiet și Srebrna Góra, care sunt situate la granița dintre Bytom și Tarnowskie Góry, sunt primele obiective din istoria Voievodatului Sileziei Superioare care au fost incluse în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Acestea au fost incluse în această listă prestigioasă ca parte a aplicației "Minele de plumb, argint și zinc cu sistemul de management al apelor subterane din Tarnowskie Góry". Arhitectura orașului Bytom este una dintre cele mai interesante și diverse din Polonia deoarece reprezintă toate stilurile și tendințele de construcție specifice secolului XIX-lea și prima jumătate a secolului al XX-lea, principalele atracții turistice fiind: Piața Centrală, Biserica gotică Adormirea Maicii Domnului, Piața Mănăstirii, Biserica Duhului Sfânt, Piața Grunwaldzki, Zidurile de apărare din piatră dolomitică spartă.

(PL) Centrum Edukacji Obywatelskiej
(PL) Centrum Edukacji Obywatelskiej
(PL) Centrum Edukacji Obywatelskiej
(PL) Centrum Edukacji Obywatelskiej
(PL) Centrum Edukacji Obywatelskiej

Cel mai înalt for decizional al orașului este reprezentat, pentru un mandat de 5 ani, de către Consiliul Local care adoptă decizii și alte acte normative de reglementare a problemelor care țin de domeniul autoguvernării locale dar exercită și competențe de control. Consiliul Local este alcătuit din 25 consilieri municipali, câte 5 consilieri pentru fiecare din cele 5 sectoare ale orașului Bytom, aleși de către cetățeni în conformitate cu procedura reglementată prin legea electorală din Polonia, în vigoare. Consiliul se întrunește de obicei o dată pe lună și adoptă hotărâri privind toate domeniile de interes public local care nu sunt date prin lege în competența altor autorități deliberative. Autoritatea executivă este reprezentată de către Primar, Prim-viceprimar și 2 viceprimari – viceprimar 1 și viceprimar 2, ale căror competențe sunt reglementate prin legi speciale. Un rol deosebit de important în cadrul reglementărilor adoptate la nivel local revine Strategiei de protecție a mediului pentru orașul Bytom pentru 2022-2030 și Strategia de dezvoltare a orașului Bytom. Coordonate de contact: 41-902 Bytom, strada Parkowa 2, tel. +48 32 281 20 51, e-mail: um@um.bytom.pl

Acest site a fost creat și întreținut cu asistența financiară a Uniunii Europene în vederea îndeplinirii măsurilor de comunicare și vizibilitate în cadrul Proiectului ECOality: Tineret și Autorități Locale împreună pentru justiția de gen și climatică. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a Municipiului București și nu poate fi considerat în niciun caz ca reflectând poziția Uniunii Europene.
Numărul proiectului: NDICI CHALLENGE/2023/451-832 - Politica de confidențialitate
Copyright © 2024 - ECOality: Tineret și Autorități Locale împreună pentru justiția de gen și climatică