Forumul pentru Libertatea Educației din Croația -partener-

“Corectitudinea, prevenirea discriminării, transparența și gândirea critică, toleranța și dialogul, sensibilitatea socială, asistența pentru grupurile sociale vulnerabile, dreptul de a alege și accesul egal la educație care să conducă la dezvoltarea personală sunt valorile promovate de către Forumul pentru Libertatea Educației din Croația”

ECOality Border ECOality Border
(CR) Forum for Freedom in Education

Forumul pentru Libertatea Educației - Forum za Slobodu Odgoja (FSO) este o organizație non-profit, neguvernamentală și apolitică cu sediul în Zagreb, fondată în anul 1992 și înregistrată în 1998 în conformitate cu Legea asociațiilor din Croația, având drept scop implementarea în cadrul sistemului educațional croat a standardelor educaționale ale unei societăți democratice moderne. Începând cu anul 2013 FSO a devenir și instituție de mediere acreditată de Ministerul Justiției din Croația. Membrii FSO sunt experți în educație, profesori și profesori, părinți și elevi interesați de îmbunătățirea educației și a sistemului educațional prin implementarea programelor educaționale moderne și de înaltă calitate care să influențeze politicile publice ghidate de principiile justiției, nonviolenței, comunicării deschise, învățării pe tot parcursul vieții și gândirii critice.

(CR) Forum for Freedom in Education
(CR) Forum for Freedom in Education
(CR) Forum for Freedom in Education
(CR) Forum for Freedom in Education

Prin armonizarea educației din Croația cu standardele educaționale ale societăților democratice moderne, FSO pledează pentru dreptul de a alege și accesul egal la educație având ca rezultat dezvoltarea personală. De la înființare până în prezent, sub sloganul “Școală fericită, durabilă, incluzivă, modernă și democratică!”, FSO susține educația bazată pe principiile egalității, egalității, liberei alegeri, pluralismului, democrației și responsabilității sociale, care permite fiecărui individ să-și dezvolte pe deplin potențialul și competențele personale și a implementat cu succes numeroase programe corelate cu scopul și misiunea acesteia, respectiv, promovarea standardelor educaționale ale unei societăți democratice moderne, cum ar fi spre exemplu: Îmbunătățirea predării, Democratizarea școlilor, Dezvoltarea competențelor personale și sociale. Unul din proiectele implementate cu succes de către FSO este „Educație pentru cetățenie” al cărui scop principal rezidă în consolidarea competențelor sociale și civice cu accent pe educația pentru durabilitate, democrație și drepturile omului. Proiectul se realizează prin educația lucrătorilor din învățământ, copii și tineri, publicarea manualelor, sugestii de activități didactice, colectarea și publicarea de bune practici.

(CR) Forum for Freedom in Education
(CR) Forum for Freedom in Education
(CR) Forum for Freedom in Education
(CR) Forum for Freedom in Education

Profesionalismul în îndeplinirea sarcinilor de lucru, responsabilitatea, expertiza, eficiența, munca în echipă, colegialitatea și asumarea responsabilității pentru munca prestată au determinat cooptarea FSO în numeroase organizații naționale și internaționale. Deoarece deține o experiență dovedită în managementul proiectelor UE, inclusiv în administrarea financiară și tehnică, care va fi utilizată în cadrul acțiunii, FSO are calitatea de partener în cadrul proiectului ”ECOALITY: Tineret și Autorități Locale (AL) împreună pentru justiția de gen și climatică” în cadrul apelului de proiecte „EuropeAid /173998/DH/ACT/Multi”, prin Programul Development Education and Awareness Raising – DEAR.

ONG-urile partenere și Autoritățile locale fac parte din Unitățile de Management (UM) ale proiectului Ecoality, valorificând expertiza existentă și sporind cooperarea partenerilor la nivel de țară. FSO implementează proiectul ECOALITY în zona orașului Zagreb în strânsă cooperare cu Primăria orașului Zagreb - Oficiul Municipal pentru Educație, Sport și Tineret. Deoarece Proiectul pune accent în special pe cooperarea tinerilor cu administrația locală, tinerii, cu sprijinul FSO și al autorităților orașului Zagreb, vor proiecta și implementa activități care să răspundă problemelor de mediu din comunitate. În acest context, aproximativ 5.000 de tineri și 240 de profesori și asociați profesioniști din la Zagreb vor participa la acțiunile proiectului în perioada celor trei ani de implementare. Având în vedere că în cadrul ECOALITY este planificată organizarea a două tabere de tineret, o serie de evenimente publice și campanii, tinerii din Zagreb vor avea posibilitatea de a călători în taberele internaționale din Madagascar și Mozambic.

FSO organizează activități de formare a cadrelor didactice privind clima și justiția de gen, în care au loc dezbateri împreună cu profesorii asupra cadrului teoretic și practic ale modului în care fiecare din noi precum și generațiile viitoare pot fi parte a soluției de răspuns la schimbările climatice. În timpul sesiunilor de lucru cadrele didactice au ocazia să-și extindă cunoștințele pe subiecte importante precum clima și justiția de gen, intersecționalismul, ecofeminismul și formele alternative de economie. Trainingurile sunt fost concepute ca un spațiu interactiv pentru schimbul de cunoștințe și metode și aplicarea acestora în predare iar feedback-ul participanților confirmă importanța educației pentru mediu în cadrul sistemului educațional.

Primăria Orașului Zagreb
-partener asociat-

În cadrul Ecoality, 10 parteneri din 10 țări alcătuiesc Rețeaua Autorităților Locale (RAL), din care cinci AL - coaplicanți și cinci AL - parteneri asociați, printre care și Primăria Orașului Zagreb. Această formă de parteneriat (în asociere) a fost utilă și necesară deoarece AL parteneri asociați au elaborat procedurile interne ce trebuiau parcurse de către co-aplicanți și s-au ocupat de gestionarea resurselor financiare, altele decât bugetul public al orașului. Primăria Orașului Zagreb va asigura în cadrul Ecoality coerența activităților și metodologiei Ecoality cu strategiile sale locale/regionale de educație, va încuraja crearea de rețele cu părțile interesate locale, va participa la atelierele de lucru (schimbul de experiență) organizate în cadrul Acțiunii 1.4. împreună cu AL-uri parteneri principali pe teme legate de ECG și va sprijini (non-financiar) inițiativele conduse de tineri.

Așezat la intersecția celor mai importante rute care leaga Coasta Adriaticii de Europa Centrală, în partea de sud-vet a bazinului panonic, care se extinde spre regiunile alpină, dinarică, adriatică și panonică, orașul Zagreb a fost un centru comercial si industrial timp de mai multe secole și în prezent, orașul este centrul economic, academic, cultural, artistic și sportiv al Croației. Aflat la poalele Muntelui Medvednica, pe cele două dealuri istorice Gradec si Kaptol și traversat de raul Sava, Zagrebul a fost menționat documentar pentru prima oară în 1094 și a devenit oras liber începând din 1242. Între anii 1526 și 1918 Zagreb era o importantă cetate medievala aflată sub stapanirea Austriei, sub numele de Agram.

(CR) Forum for Freedom in Education
(CR) Forum for Freedom in Education
(CR) Forum for Freedom in Education
(CR) Forum for Freedom in Education

În anul 1557 Zagreb a fost numit capitala provinciei, o mare parte din orașul medieval păstrandu-se în bună stare pană în zilele noastre. Cu o arhitectură sofisticată, dar familiară, cu străduțe în pantă (în zona Catedralei), liniștite și cu multe spații verzi, Zagreb, capitala Croației este unul dintre cele mai frumoase orașe ale Europei Centrale, locul unde Istoria Întâlnește Modernitatea. Oraș prietenos cu străinii, cu multe obiective turistice, Zagrebul se împarte în două, Orașul de Sus și Orașul de Jos (Donji Grad) care a fost construit in secolul al XIX-lea. Donji Grand oferă turiștilor plimbări în Piața Jelačić de unde pot alege suveniruri și alte produse tradiționale croate din magazinele pe strada Ilica. Cea mai veche zonă din Zagreb, Orașul de Sus (Gornji Grad) este format prin fuziunea, in secolul al XVII-lea, a doua orașe: Gradec și Kaptol. În partea de sus sunt concentrate și principalele locuri turistice, epoca de aur a arhitecturii din Zagreb fiind reprezentată de secolul al XIX-lea, cu monumente moștenite de la Imperiul Austro-Ungar, cu palate și conace care concureaza în frumusețe, în cel mai pur stil romantic, însă observăm și inspiratia vieneză în amenajarea străzilor și a spatiilor verzi. În afara celor două zone mai există și Orașul Nou, construit dupa 1945, aceasta fiind și cea mai urbanizată zonă a capitalei croate.

(CR) Forum for Freedom in Education
(CR) Forum for Freedom in Education
(CR) Forum for Freedom in Education
(CR) Forum for Freedom in Education

Sub aspectul organizării administrative, cel mai înalt for decizional al capitalei Zagreb este reprezentat de Adunarea Orașului (Consiliul Local) - alcătuit din 48 consilieri municipali - care adoptă decizii și alte acte normative de reglementare a problemelor care țin de domeniul de aplicare al autoguvernării locale, adoptă hotărâri privind aprobarea și execuția bugetului, doptă programe pentru dezvoltarea activităților individuale și a nevoilor publice de importanță pentru orașul Zagreb; adoptă planuri de amenajare a teritoriului și alte documente de urbanism în orașul Zagreb și declară anumite zone urbane ca fiind “arii naturale protejate”.

Autoritatea executivă este reprezentată de către Primar și cei 2 viceprimari ai orașului Zagreb ale căror competențe sunt reglementate prin legi speciale. Un rol deosebit de important în cadrul reglementărilor adoptate la nivel local revine Deciziei privind ratificarea Cartei misiunii UE "Adaptarea la schimbările climatice" (8/23) și Planul de acțiune pentru dezvoltarea energetică durabilă și adaptarea la schimbările climatice al orașului Zagreb (13/19). Actul de ratificare al Cartei, semnat de către Primarul orașului Zagreb, a fost adoptat în baza articolului 15 din Legea privind autonomia locală și regională din Croația având ca scop declarat cooperarea și coordonarea acțiunilor între Zagreb și ceilalți semnatari în vederea mobilizării resurselor și dezvoltării activităților pentru atingerea obiectivelor de adaptare la schimbările climatice.

Coordonate de contact: Gradska skupština Grada Zagreba Ulica sv. Ćirila i Metoda 5 10000 Zagreb

Acest site a fost creat și întreținut cu asistența financiară a Uniunii Europene în vederea îndeplinirii măsurilor de comunicare și vizibilitate în cadrul Proiectului ECOality: Tineret și Autorități Locale împreună pentru justiția de gen și climatică. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a Municipiului București și nu poate fi considerat în niciun caz ca reflectând poziția Uniunii Europene.
Numărul proiectului: NDICI CHALLENGE/2023/451-832 - Politica de confidențialitate
Copyright © 2024 - ECOality: Tineret și Autorități Locale împreună pentru justiția de gen și climatică