(IT) Regione Toscana

“Cea mai mare provocare din istoria omenirii este combaterea efectelor grave produse de schimbările climatice. Autoritățile locale și ONG-urile partenere vor juca un rol cheie în implicarea comunităților lor locale în procesul de luare a deciziilor climatice. Astfel, autorităților locale li se oferă posibilitatea de a înțelege mai profund, preferințele, aspirațiile și nevoile locale.”

ECOality Border ECOality Border
(IT) Regione Toscana

Deoarece deține o experiență dovedită în managementul proiectelor UE, inclusiv în administrarea financiară și tehnică, care va fi utilizată în cadrul acțiuni, Regiunea Toscana are calitatea de Aplicant principal / Lider de proiect în cadrul proiectului ”ECOALITY: Tineret și Autorități Locale împreună pentru justiția de gen și climatică” în cadrul apelului de proiecte„EuropeAid/173998/DH/ACT/Multi”, prin Programul Development Education and Awareness Raising – DEAR.

AL și ONG-urile și partenere fac parte din Unitățile de Management (UM), valorificând expertiza existentă și sporind cooperarea partenerilor la nivel de țară. În plus, regiunea Toscana și Municipiul București vor pune la dispoziția consorțiului personalul lor pentru a conduce activitățile de comunicare a proiectului (prin un manager grafic și media în regiunea Toscana și un ofițer de comunicare în Municipiul București).

În calitate de lider al consorțiului, Regiunea Toscana deține responsabilitatea generală pentru strategia de acțiune și coordonarea între partenerii Ecoality. În faza de inițiere a proiectului a fost elaborat regulamentul organizatoric al Comitetului de Coordonare a Proiectului (CCP) alcătuit din câte un reprezentant al fiecărei AL și ONG partenere și prezidat de Regiunea Toscana - solicitant principal. CCP se va reuni de 3 ori (o dată pe an într-o altă țară: An1 – Austria; An2 – Croația; An3 - Ungaria) și are misiunea de a furniza direcția strategică și supraveghere, asigurarea alinierii cu obiectivele și rezultatele Acțiunii, precum și aprobarea rapoartelor donatorilor.

Responsabilitățile Regiunii Toscana în cadrul de implementare a acțiunilor proiectului ”ECOALITY. Conform Planului de Acltiune, Regiunea Toscana exercită un rol activ în pregătirea activităților A1.2, A1.3, A1.4, A3.1., A3.2, A3.3 și executarea activităților A1.4, A2.1, A2.3, A3.1, A3.2, A3.3

-În cadrul acțiunii A1.4. Ateliere de lucru în Rețeaua Autorităților Locale (RAL)

Regiunea Toscana, cu sprijinul Oxfam Italia, în colaborare cu autoritățile locale (AL) partenere și ONG-urile gazdă din Austria, Croația și Ungaria va coordona procesul de organizare a atelierelor de lucru (de exemplu, stabilirea agendei activităților, selecția invitaților etc). În mod special, în calitate de solicitant principal, Regiunea Toscana (IT), împreună cu cele patru AL co-solicitante: Municipio de Loures (PT), Linz City Administration(AU), Region Normandie (FR) și Municipiul București (RO) vor defini viziunea și calea strategică a atelierelor de lucru în RAL și va co-defini conținutul acestora, analizând, de asemenea, discuțiile între AL la nivelul UE și adaptându-le la nevoile specifice ale AL-urilor partenere asociate.

În cadrul acțiunii “Ateliere de lucru în RAL”, în mod estimativ, au fost stabiliți și reprezentanții AL ce vor participa la evenimente, astfel: 1 persoană din regiunea Toscana - (consilier de proiect instituțional solicitant principal); 1 persoană din regiunea Normandie (consilier de proiect instituțional);1 persoană din orașul Loures (Manager național de proiect); 1 persoană din Municipiul București (Manager National de Proiect).

-În cadrul acțiunii A2.1 - Laboratoarele Eco-polis (co-creare)

În mod special, Regiunea Toscana, Orașul Loures, Regiunea Normadia și Municipiul București au misiunea de a selecta și invita reprezentanți relevanți din sectorul public în vederea participării acestora în cadrul Eco-polis în calitate de experți. Totodată, reprezentanții sectorului vor fi însărcinați să faciliteze implementarea activităților co-definite de participanții Eco-polis.

Pentru “Laboratoarele Eco-polis” se estimează că AL vor desemna personalul corespunzător implicat în activitățile specifice, astfel: Regiunea Toscana: 1 persoană (National Project Manager); Regiunea Normandie: 1 persoană (Institutional Project Advisor); Orașul Loures: 1 persoană (National Project Manager); Municipiul București: 2 persoane (Asistent Național de Proiect și Ofițer Educație).

-În cadrul acțiunii A3.2. - Sprijin pentru inițiativele conduse de tineri, inclusiv Sprijin Financiar pentru Terți – FSTP

Autoritățile Locale partenere vor implementa mecanismul de sprijin financiar pentru terți – SFPT/FSTP, însă, în mod special, Regiunea Toscana și Municipiul București vor gestiona direct mecanismul FSTP, acordând granturile către beneficiarii selectați pe baza procedurilor interne adoptate la nivelul celor 2 țări, acestea urmând a fi agreate de către Consorțiul Ecoality AL și ONG-urile și partenere fac parte din Unitățile de Management (UM), valorificând expertiza existentă și sporind cooperarea partenerilor la nivel de țară. În plus, regiunea Toscana și Municipiul București vor pune la dispoziția consorțiului personalul lor pentru a conduce activitățile de comunicare a proiectului (prin un manager grafic și media în regiunea Toscana și un ofițer de comunicare în Municipiul București).

Ecoality implică un spectru larg de țări din Europa un consorțiu puternic format din autorități locale și ONG din 10 țări UE care se confruntă cu provocări similare și pot învăța reciproc din experiența celorlalți în îmbunătățirea implementării Educației pentru Dezvoltare și Educației pentru Cetățenie Globală în educația formală și informală la nivel local: Italia, Austria, Croația, Finlanda, Franța, Grecia, Polonia, Portugalia, România și Ungaria.

(IT) Regione Toscana

Regiunea Toscana și partenerii se vor baza pe abordarea comună de colectare a datelor în sistem de tip MEAL (Monitorizare, Evaluare, Responsabilitate și Învățare). De asemenea se va avea în vedere experiența anterioară a proiectelor care vizează tinerii. Cu sprijinul evaluatorului extern, va avea loc o singură dată pe durata de viață a Proiectului un Atelier de revizuire și învățare cu parteneri și părțile interesate cheie, cel mai probabil cu ocazia celei de-a doua întâlniri internaționale de proiect, pentru a evalua implementarea și a învăța din experiența proiectului.

Toscana este o regiune aflată în centrul Italiei, învecinată la sud – cu Regiunea Lazio, la est - cu Regiunea Umbria, la Nord - cu Regiunea Emilia-Romagna și Liguria și la vest - cu Marea Tireniană. Având reședința la Florența, Toscana este cunoscută ca fiind regiunea în care Renașterea Italiană a oferit cele mai valoroase elemente de patrimoniu cultural în domeniile arhitectură, pictură și sculptură. Cu alura unui palat de secol XVI-lea, cel mai cunoscut obiectiv cultural din Toscana este “Galeria Uffizi”, care totodată reprezintă și cel mai vechi muzeu din Europa (1765) ce deține cea mai mare pinacotecă renascentistă, conform UNESCO.

Situat în apropiere de Piazza della Signoria din Centrul Istoric al Florenței muzeul găzduiește o impresionantă colecție de pictură renascentistă, creația celor mai celebri pictori ai epocii, inclusiv Michelangelo, Leonardo da Vinci și Botticelli. “Galeria Uffizi” nu reprezintă numai una dintre cele mai populare atracții turistice din Florența ci este unul dintre cele mai vizitate muzee de artă din lume.

Actul fundamental îl reprezintă Statutul Regiunii Toscana adoptat în conformitate cu prevederile Constituției Italiei care stabilește forma de guvernare și principiile fundamentale de organizare și funcționare. Autoritățile publice locale ale Regiunii Toscana sunt Consiliul Regional, ca organ deliberativ și Președintele Consiliului Regional, ca organ executiv. Consiliul Regional este ales prin vot universal și direct în conformitate cu procedurile prevăzute de legea electorală regională. Președintele Consiliului Regional este ales pentru un mandat de 30 de luni cu posibilitatea realegerii, prin vot secret, cu o majoritate de 3/4 din voturile membrilor Consiliului; în al doilea tur de scrutin este suficientă o majoritate de două treimi iar în al treilea tur de scrutin este suficientă majoritatea membrilor.

Regiunea Toscana este membru al PLATFORMA – o coaliție paneuropeană ce integrează 30 de autorități ale administrației locale și regionale, precum și asociații care le reprezintă la nivel național, european și global. Toți sunt actori-cheie ai cooperării internaționale pentru dezvoltare durabilă. Platforma este o rețea de actori de dezvoltare, nu un "practician de dezvoltare" și reflectă diversitatea realităților autorităților locale și regionale din Europa și din întreaga lume: schimbul de experiență și furnizarea de acțiuni de consolidare a capacităților îmbunătățesc baza pe care este concepută și desfășurată activitatea de advocacy a rețelei.

Acest site a fost creat și întreținut cu asistența financiară a Uniunii Europene în vederea îndeplinirii măsurilor de comunicare și vizibilitate în cadrul Proiectului ECOality: Tineret și Autorități Locale împreună pentru justiția de gen și climatică. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a Municipiului București și nu poate fi considerat în niciun caz ca reflectând poziția Uniunii Europene.
Numărul proiectului: NDICI CHALLENGE/2023/451-832 - Politica de confidențialitate
Copyright © 2024 - ECOality: Tineret și Autorități Locale împreună pentru justiția de gen și climatică