Scop și obiective

“Educaţia pentru Dezvoltare Durabilă reprezintă "un instrument cheie pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD)”.

ECOality Border ECOality Border
Scop și obiective

Dezvoltarea Durabilă reprezintă o paradigmă bazată pe etică şi educaţie pentru Dezvoltare Durabilă şi are ca scop dezvoltarea competenţelor care ajută indivizii să reflecteze la propriile lor acţiuni, ţinând seama de impacturile lor actuale şi viitoare, sociale, culturale, economice şi de mediu. Această educaţie trebuie să devină parte integrantă a calităţii educaţiei, inerentă conceptului învăţării continue.

România s-a alăturat celorlalte 192 de state membre ale ONU la Summit-ul privind dezvoltarea din septembrie 2015, adoptând Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, un program de acţiune globală în domeniul dezvoltării cu un caracter universal, care promovează echilibrul între cele trei dimensiuni ale dezvoltării durabile – economic, social şi de mediu.

Agenda 2030 cuprinde 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD), reunite informal şi sub denumirea de Obiective Globale prin intermediul cărora, până în 2030 se stabileşte o agendă de acţiune ambiţioasă pentru [...] garantarea unei educaţii de calitate şi promovarea oportunităţilor de învăţare de-a lungul vieţii, pentru toţi (ODD 4) și Realizarea egalităţii de gen şi împuternicirea tuturor femeilor şi a fetelor (ODD5).

Conceptul “ODD” s-a născut la Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabilă (Rio+20), în anul 2012. ODD înlocuiesc cele opt Obiective de Dezvoltare ale Mileniului (ODM) cuprinse în textul Declaraţiei Mileniului adoptată în septembrie 2000 la ONU. Majoritatea statelor lumii, printre care şi România, s-au reunit în anul 2000 în jurul unui angajament de a reduce sărăcia globală şi a salva milioane de vieţi. Declaraţia Mileniului a constituit în perioada 2000-2015 unica agendă globală în domeniul dezvoltării asupra căreia a existat un acord la cel mai înalt nivel şi care includea ţinte precise.

Deoarece inegalitatea de gen și schimbările climatice sunt interconectate și se influențează reciproc, ambele probleme trebuie abordate împreună pentru a contribui la atingerea obiectivelor stabilite prin Agenda 2030.

În acest cadru reglementar, SCOPUL final al Proiectului Ecoality este acela de a sprijini generațiile tinere să creeze societăți mai echitabile, feministe și mai durabile din punct de vedere ecologic. Pentru a facilita abordarea intersecțională între mediu și gen acțiunile specifice ale proiectului vor adopta un obiectiv ecofeminist, având în centrul atenției următoarele concepte:

1) Responsabilitate și participare partajată bazate pe concepte de echitate și egalitate. Este foarte important ca toată lumea să îmbrățișeze principii și valori transversale, cum ar fi îngrijirea, participarea, non-violența, incluziunea etc.

2) Transformarea mentalităților, aptitudinilor, atitudinilor, acțiunilor care sunt sensibile atât la egalitățile de gen, cât și la ecologice

3) Examinarea relațiilor (putere și privilegii) dintre oameni, precum și dintre oameni și planetă, care ajută sau împiedică dezvoltarea durabilă.

Proiectul Ecoality contribuie la realizarea obiectivelor globale prin implicarea unei sfere largi de persoane interesate de educația pentru dezvoltare, pe calea cooperării dintre autoritățile locale (AL) și organizațiile societății civile (OSC) și creșterea responsabilității individuale și comunitare pentru acțiunile agențiilor pentru dezvoltarea durabilă.

În acest context general, proiectul ”ECOALITY: Tineret și Autorități Locale împreună pentru justiția de gen și climatică” are ca

OBIECTIV GENERAL:

Creșterea gradului de conștientizare și a sentimentului de coresponsabilitate al cetățenilor europeni, atât prin comportament individual cât și colectiv față de interdependența și intersecționalitatea crizelor ecologice.

În mod corelativ, Obiectivul Specific al Proiectului ECOALITY rezidă în Dezvoltarea competențelor tinerilor față de provocările globale și consolidarea cooperării cu autoritățile locale pentru a transmite mesajul despre urgența și responsabilitatea comună de a întreprinde acțiuni colective pentru a sprijini justiția climatică și de gen. Mai mulți tineri câștigă încredere că acțiunile lor contează și devin activi pentru a lupta (gain agency) pentru provocările globale și își consolidează cooperarea cu autoritățile locale pentru a transmite urgența și responsabilitatea comună de a întreprinde acțiuni colective pentru a sprijini justiția climatică și de gen.

Mai mult de o treime din ODD evidențiază rolul tinerilor. Agenția colectivă a tinerilor este astfel recunoscută ca una dintre cele mai importante resurse pentru realizarea Agendei 2030, inclusiv combaterea schimbărilor climatice și a impactului acestora. „Cu peste 1,8 miliarde de tineri din întreaga lume, tinerii formează cea mai mare generație pe care a văzut-o vreodată această planetă. Este imposibil să se realizeze Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD) până în 2030 fără participarea activă a celei mai mari generații de factori de schimbare.

Acest site a fost creat și întreținut cu asistența financiară a Uniunii Europene în vederea îndeplinirii măsurilor de comunicare și vizibilitate în cadrul Proiectului ECOality: Tineret și Autorități Locale împreună pentru justiția de gen și climatică. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a Municipiului București și nu poate fi considerat în niciun caz ca reflectând poziția Uniunii Europene.
Numărul proiectului: NDICI CHALLENGE/2023/451-832 - Politica de confidențialitate
Copyright © 2024 - ECOality: Tineret și Autorități Locale împreună pentru justiția de gen și climatică