ECOality - S-A ÎNCHEIAT PRIMA SESIUNE DE LUCRU A PROGRAMELOR DE EDUCAȚIE PENTRU MEDIU CU TINERII ÎN CADRUL PROIECTULUI EUROPEAN ”ECOALITY: TINERET ȘI AUTORITĂȚI LOCALE ÎMPREUNĂ PENTRU JUSTIȚIA DE GEN ȘI CLIMATICĂ”

În cadrul proiectului ”ECOALITY”, la sediul Centrului de Proiecte Culturale al Municipiului București – ARCUB, s-au derulat primele activități integrate programelor de educație pentru mediu cu tinerii care activează în patru ONG –uri bucureștene: Asociația Studenților Facultății de Drept A.S.E., Asociația Studenților la Economie Agroalimentară și a Mediului, Asociația Studenților în Economie, Afaceri și Comunicare și Platforma Tinerilor pentru Sustenabilitate.

În această etapă a proiectului, pe parcursul a 4 ore de activități participative și interactive, sesiunile de instruire au avut ca principal obiectiv înțelegerea noțiunilor de “intersecționalitate” și „interconexiune” dintre inegalitățile globale și crizele ecologice, „justiția climatică”, „echitatea între femei și bărbați”, „globalizare și interdependențe”.

Pentru a facilita abordarea intersecțională între mediu și gen a fost adus în centrul atenției cursanților conceptul de “ecofeminism”, acel curent de gândire care atrage atenția asupra legăturii dintre exploatarea femeilor și a resurselor din lumea naturală. Schimbările climatice și crizele ecologice ridică provocări și dificultăți disproporționat mai mari pentru femei și fete, care sunt apoi accentuate prin alte diverse forme de discriminare cu care se intersectează, cum ar fi etnia, culoarea, religia, vârsta, dizabilitățile etc.

Prelegerile axate pe educația pentru mediu au fost structurate în 3 etape: o parte teoretică rezervată înțelegerii cauzelor și a efectelor schimbărilor climatice, o parte creativă, precum și discuții cu tinerii despre soluții pentru realizarea obiectivelor de echitate între femei și bărbați. În acest cadru de lucru, programul de training a integrat prezentări power-point, vizionarea de filme documentare și jocuri educaționale interactive care să ajute cursanții să înțeleagă mai bine cauzele și efectele schimbărilor climatice și să promoveze soluții pentru eradicarea injustiției sociale prin acțiuni de tip ecofeminist.

În spațiul dedicat instruirii tinerilor care activează în ONG –urile bucureștene înscrise în program a fost prezentată și pagina web: https://ecoality.pmb.ro.

În finalul programului circumscris Acțiunii A 1.3. - Programe de învățare în școli (educație formală) și programe de educație non-formală cu tineri din asociații de voluntari și asociații de tineret” - ofițerul educațional a propus tinerilor completarea unor chestionare de evaluare a gradului de înțelegere a noțiunilor de intersecționalitate și interconexiune dintre inegalitățile globale și crizele ecologice.

Discuțiile cu tinerii și jocurile educaționale interactive arată că, deși ei folosesc ca principale surse de informare rețelele de socializare care prezintă cu precădere situații globale, ei cunosc destul de bine problemele de mediu actuale, fiind în mod real conectați asupra problematicii poluării, și în același timp, deschiși să înțeleagă cum își pot construi viitorul. În opinia lor cauzele sunt indiferența cetățenilor și autorităților, precum și absența educației de mediu și consideră că responsabilitatea pentru soluționarea problemelor ar reveni instituțiilor statului, instituțiilor internaționale și fiecărui individ în parte.

Odată îndeplinite obiectivele propuse în cadrul acestei sesiuni de instruire, tinerii beneficiari ai programului circumscris Acțiunii A 1.3 sunt pregătiți să treacă în următoarea fază a proiectului: A 2.1. - Ecopolis (co-creare) - Laboratoare cu studenți, tineri voluntari și autorități locale, cu participarea activiștilor ecofeminiști pentru a dezbate și co-crea acțiuni locale eficiente care promovează justiția de gen și climatică în comunitățile țintă.

Activitățile specifice acțiunii A 1.3., precum și cele specifice acțiunii A 2.1. în cadrul Proiectului Ecoality vor trezi dorința tinerilor de a se implica în societate ca cetățeni activi și îi vor ajuta să dobândească acele valori și abilități necesare pentru a deveni agenți de schimbare pentru o lume mai durabilă, mai incluzivă și mai justă.

Imagini

Acest site a fost creat și întreținut cu asistența financiară a Uniunii Europene în vederea îndeplinirii măsurilor de comunicare și vizibilitate în cadrul Proiectului ECOality: Tineret și Autorități Locale împreună pentru justiția de gen și climatică. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a Municipiului București și nu poate fi considerat în niciun caz ca reflectând poziția Uniunii Europene.
Numărul proiectului: NDICI CHALLENGE/2023/451-832 - Politica de confidențialitate
Copyright © 2024 - ECOality: Tineret și Autorități Locale împreună pentru justiția de gen și climatică