ECOality - SESIUNILE INTERACTIVE CU TINERII AU MARCAT ETAPA FINALĂ A PROGRAMELOR DE EDUCAȚIE PENTRU MEDIU ORGANIZATE DE PRIMĂRIA MUNICIPIULUI BUCUREȘTI ÎN CADRUL PROIECTULUI EUROPEAN “ECOALITY”! SE INTRĂ ÎN ETAPA LABORATOARELOR ECOPOLIS

Găzduite de ARCUB, în cursul lunilor februarie și martie 2025, activitățile integrate pachetului educational A.1.3. – “Programe de învățare în școli și educație non-formală cu tineri din asociații de voluntari și asociații de tineret” - i-a pus pe participanții noștri față în față cu trei sesiuni de training susținute de către doamna Anca Ariton, expert în cadrul Direcției Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Capitalei și ofițer educațional în cadrul Proiectului Ecoality.

Prelegerile axate pe educația pentru mediu au fost structurate în 3 etape: o parte teoretică, o parte creativă, rezervată înțelegerii cauzelor și a efectelor schimbărilor climatice, precum și discuții cu tinerii despre soluții pentru realizarea obiectivelor de echitate între femei și bărbați.

Fiecare sesiune a inclus o parte introductivă intitulată „Explicarea conceptelor Ecoality”, în cadrul căreia ofițerul educațional a procedat la definirea noțiunilor de „Educație Globală”, “Justiție Climatică”, „Justiție de Gen”, „Intersecționalitate” și „Ecofeminism” pentru înțelegerea acestora de către 36 de tineri care activează în patru ONG –uri bucureștene: Asociația Studenților Facultății de Drept A.S.E., Asociația Studenților la Economie Agroalimentară și a Mediului, Asociația Studenților în Economie, Afaceri și Comunicare și Platforma Tinerilor pentru Sustenabilitate.

Programele de învățare au continuat cu un training pe tema “abordări intersecționale între mediu și gen”, prezentat de către doamna Monica Cugler din partea partenerului nostru de proiect - Asociația Agenda 21, urmat apoi de o sesiune despre “ecofeminism”, acel curent de gândire care analizează interacțiunea proceselor sociale și naturale și atrage atenția asupra legăturii dintre exploatarea femeilor și a resurselor din lumea naturală.

În mod complementar, Domnul Cristi Dragnea, Managerul Proiectului Ecoality și expert în cadrul Direcției Cultură, Învățământ, Turism a facilitat sesiunea “Diviziunea între și , respectiv, între statele dezvoltate și cele în curs de dezvoltare, oferind instrumente utile pentru o bună înțelegere de către tineri a diferențelor între țările lumii în funcție de orientările acestora din punct de vedere economic și politic.

Conform calendarului acțiunilor, Programele de educație pentru mediu au deschis calea către un forum pentru dezbateri asupra provocărilor definitorii ale timpului nostru la început de secol XXI: sărăcia, inegalitățile (de gen, sociale etc) și dezastrele ecologice. Conversațiile cu studenții beneficiari au relevat preocuparea acestora față de schimbările climatice și crizele ecologice actuale, ei fiind în mod real conectați asupra problematicii inegalităților de gen și sociale care prezintă o dinamică complexă în paralel cu globalizarea economiei şi comerţului în societatea contemporană.

În acest cadru de lucru, programul de training a integrat prezentări power-point, vizionarea de filme documentare și jocuri educaționale interactive care să ajute cursanții să înțeleagă mai bine cauzele și efectele schimbărilor climatice și să promoveze soluții pentru eradicarea injustiției sociale prin acțiuni de tip ecofeminist.

Dialogul cu tinerii în cadrul proiectului european “ECOALITY” reprezintă un proces continuu de consultare și reflecție între elevi și studenți, organizații de tineret, factori de decizie, experți, cercetători și alți actori relevanți din societatea civilă. Odată îndeplinite obiectivele propuse în cadrul acestei etape de instruire, tinerii beneficiari ai programului circumscris Acțiunii A 1.3 sunt pregătiți să treacă în următoarea fază a proiectului: A 2.1. - Ecopolis (co-creare) - Laboratoare cu studenți, tineri voluntari și autorități locale, cu participarea activiștilor ecofeminiști pentru a dezbate și co-crea acțiuni locale eficiente care promovează justiția de gen și climatică în comunitățile țintă.

Mai multe informații despre proiectul european pot fi obținute prin accesarea paginii web dedicată acestuia: https://ecoality.pmb.ro, creată și întreținută cu asistența financiară a Uniunii Europene în vederea îndeplinirii măsurilor de comunicare și vizibilitate în cadrul Proiectului ECOality: Tineret și Autorități Locale împreună pentru justiția de gen și climatică. 

Imagini

Acest site a fost creat și întreținut cu asistența financiară a Uniunii Europene în vederea îndeplinirii măsurilor de comunicare și vizibilitate în cadrul Proiectului ECOality: Tineret și Autorități Locale împreună pentru justiția de gen și climatică. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a Municipiului București și nu poate fi considerat în niciun caz ca reflectând poziția Uniunii Europene.
Numărul proiectului: NDICI CHALLENGE/2023/451-832 - Politica de confidențialitate
Copyright © 2024 - ECOality: Tineret și Autorități Locale împreună pentru justiția de gen și climatică