Având ca scop declarat aprofundarea gândirii și a înțelegerii critice a problemelor generate de schimbările climatice, laboratoarele “Eco-polis” au reunit 20 de elevi de la Colegiul Economic „Nicolae Kretzulescu” și Colegiul National Emil Racovita, care au proiectat împreună primele acțiuni ce vizează creșterea gradului de conștientizare privind justiția de gen și climatică în comunitățile țintă.
Alături de elevi, în cadrul laboratorului Eco-polis, au lucrat și studenți, membri ai asociațiilor din cadrul Academiei de Studii Economice și care au participat anterior la programele de învățare integrate acțiunii A1.3. - Programe de educație formală și non-formală derulate în cursul lunilor februarie și martie 2025.
Evenimentul a fost organizat de către Asociația Agenda 21 - Asistență și Programe pentru Dezvoltare Durabilă împreună cu Primăria Municipiului București în calitate de coordonatori la nivel de țară parteneră – România, în cadrul proiectului „Ecoality”.
Sesiunea “față în față” integrată Acțiunii A.2.1. a fost precedată de o sesiune de lucru online în cadrul căreia participanții au fost familiarizați cu conceptele Ecoality: “intersecționalitate” și „interconexiune” între inegalitățile globale și au înțeles rolul pe care îl are cetățenia activă în lupta împotriva nedreptății de gen și climatică.
Sub coordonarea doamnei profesor dr. Gabriela Dîrloman, participanții au formulat propuneri prin intermediul cărora vor fi derulate acțiuni locale ce vor viza creșterea gradului de conștientizare privind justiția de gen și climatică în comunitățile țintă: ateliere de educație intergenerațională, proiecte de ecologizare locală, campanii de conștientizare publică, acțiuni de colaborare cu autoritățile locale, ateliere peer learning.
Schimbul de informații între tinerii participanți la laboratoarele “Eco-polis” au dus la o concluzie majoritară, în sensul că primul pas pentru atingerea obiectivelor urmărite în cadrul proiectului „Ecoality” este plasarea în centrul atenției a campaniilor de conștientizare publică.
Grupați în 4 echipe de lucru, participanții au formulat 5 propuneri concrete prin intermediul cărora pot fi promovată justiția de gen și justiția climatică în comunitățile țintă prin diferite campanii de conștientizare publică: “Bio-self”, “Salvează planeta, salvează viitorul”, “Voci egale”, “SHEcology” și “EcoChance”.
Laboratoarele Eco-polis” arată că elevii și studenții bucureșteni sunt conectați în mod real cu problematica schimbărilor climatice care generează inegalități sociale și de gen, și în același timp, deschiși să identifice soluții la acele crize ecologice care ridică provocări și dificultăți disproporționat mai mari pentru femei și fete. În acest sens campaniile de conștientizare publică propuse în cadrul atelierelor de lucru vizează implicarea femeilor în activități legate de mediu (SHEcology); informarea elevilor asupra inegalităților de gen provocate de schimbările climatice (Voci egale); educație climatică și feminism (EcoChance); promovarea identității persoanei (fii tu însuți, nu trend fashion! “Bio-self”).
În succesiunea atelierelor de lucru “Eco-polis” integrate Acțiunii A.2.1., în cadrul Proiectului ECOality urmează a se defășura, în mod similar fazei precedente, o altă sesiune “față în față” care va reuni tinerii din grupuri și asociații de voluntari și autorități locale. Împreună ei vor aprofunda tematica participării democratice, active și vor dezbate, într-o manieră critică, problematica interdependenței și intersecționalității crizelor ecologice la nivel local și global.
Mai multe informații despre proiectul european pot fi obținute prin accesarea paginii web dedicată acestuia: https://ecoality.pmb.ro, creată și întreținută cu asistența financiară a Uniunii Europene în vederea îndeplinirii măsurilor de comunicare și vizibilitate în cadrul Proiectului ECOality: Tineret și Autorități Locale împreună pentru justiția de gen și climatică.