Apelul de proiecte se adresează: ONG-urilor de tineret, organizațiilor conduse de tineri, asociațiilor de voluntari cu un consiliu format în mare parte din tineri cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani și organizațiilor societății civile care lucrează cu tineri din București. Persoanele fizice nu pot aplica.
Nu vor fi eligibile organizațiile care au obținut un grant sau o finanțare (sprijin financiar pentru terți) în cadrul apelului de proiecte DEAR nr. 173998 din anul 2022.
Propunerile de proiecte pot fi depuse în perioada 15 iulie 2025 – 15 septembrie 2025, termenul limită fiind 15 septembrie 2025, ora 16.00. Durata proiectului poate varia, dar activitățile nu se vor desfășura mai târziu de luna aprilie 2026.
Activitățile se vor desfășura în principal în Municipiul București, cu excepția unor evenimente (ateliere, seminare, conferințe etc.) din țară sau din afara țării, la care pot participa membri ai echipei de proiect sau alte persoane desemnate în cadrul proiectului.
Propunerile de proiecte trebuie să corespundă cel puțin unuia dintre domeniile prioritare ale apelului de propuneri și să abordeze următoarele teme și priorități: intersecționalitatea văzută ca suprapuneri ale factorilor inegalităților sociale, economice și de mediu, împuternicirea tinerilor, justiția climatică și justiția de gen.
Activitățile eligibile pot include, dar nu se limitează la: advocacy și lobby pentru justiție climatică și de gen la nivel local sau regional; Campanii de conștientizare destinate publicului, care abordează sustenabilitatea și egalitatea de gen ; Evenimente educaționale participative, inclusiv ateliere, seminare și festivaluri, care promovează acțiunile climatice și împuternicirea femeilor/fetelor; Proiecte comunitare inovatoare axate pe conservarea ecologică, tranziția ecosocială sau practicile durabile, cu accent pe implicarea femeilor și a tinerilor marginalizați.
Propunerile de proiecte formulate de către organizațiile interesate vor fi analizate în baza Regulamentului privind mecanismul de acordare de granturi de către Municipiul Bucureşti către părţi terţe în cadrul proiectului ”Ecoality: Tineret şi autorităţi locale împreună pentru justiţia de gen și climatică”, activitatea A 3.2.
Vor fi selectate minimum 3 proiecte de interes local în domeniile sus-menționate, în limita sumei de 20.000 de euro, reprezentând suma totală acordată de Municipiul București și finanțată prin Programul DEAR, respectiv 22.222 de euro suma totală incluzând cofinanțarea din partea beneficiarilor. Vor fi acordate granturi cu o valoare cuprinsă între 3.000–6.665 euro/proiect, contravaloarea în lei la cursul Euro din luna mai 2025.
Solicitanții vor avea o contribuție financiară proprie de 10% din valoarea totală a grantului acordat.
Conform bugetului anexă la contractul de finanțare NDICI CHALLENGE/2023/451-832 și a acordului de parteneriat încheiat între liderul de proiect Regiunea Toscana – Italia și Municipiul București în calitate de co-aplicant/partener, Municipiul București a alocat un buget de 20.000 euro pentru acordarea de finanțări nerambursabile unor ONG-uri de tineret și voluntariat.
Organizațiile declarate câștigătoare în cadrul apelului de propuneri vor avea acces la un program personalizat de partajare a capacității, bazat pe nevoile și așteptările lor. În acest context, programul de sprijin pentru inițiativele conduse de tineri, inclusiv sprijin financiar pentru terți – FSTP – va integra evenimente comune de învățare pentru a facilita crearea de rețele și învățare între participanți.
Regulamentul pe larg poate fi consultat aici.
Obiectivul general al proiectul ”Ecoality” îl reprezintă creșterea gradului de conștientizare și a sentimentului de coresponsabilitate al cetățenilor europeni, atât prin comportament individual cât și colectiv față de interdependența și intersecționalitatea crizelor ecologice. În mod corelativ, obiectivul specific al proiectului rezidă în dezvoltarea competențelor tinerilor față de provocările globale și consolidarea cooperării cu autoritățile locale pentru a transmite mesajul despre urgența și responsabilitatea comună de a întreprinde acțiuni colective pentru a sprijini justiția climatică și de gen.
În România, Municipiul București și Asociația Asistență și Programe pentru Dezvoltare Durabilă – Agenda 21 au calitatea de coordonatori de proiect care vor implementa proiectul european sus-menționat în baza contractului de finanțare NDICI CHALLENGE/2023/451-832 încheiat cu Comisia Uniunii Europene în baza Rezoluției Adunării Generale a ONU A/RES/70/1, România, în calitate de stat membru al ONU și UE, exprimând adeziunea la îndeplinirea celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale Agendei 2030, adoptată în cadrul Summit-ului ONU pentru Dezvoltare Durabilă din septembrie 2015.
Toate propunerile trebuie transmise în original fie cu semnătură electronică, la adresa de e-mail: relatiipublice@pmb.ro, fie în format fizic la Registratura Primăriei Municipiului Bucureşti din Bd. Regina Elisabeta nr. 42, cu mențiunea: „Pentru apelul de propuneri Ecoality 2025”.
Mai multe date și informații despre apelul de propuneri pentru finanțarea proiectelor în cadrul activității A3.2. - Sprijin pentru inițiativele conduse de tineri, inclusiv sprijin financiar pentru terți (FSTP) pot fi accesate prin consultarea secțiunii Apel de propuneri ECOALITY 2025, integrată paginii web a Primăriei Municipiului București.