Studiile și cercetările de specialitate au relevat faptul că schimbările climatice și crizele ecologice ridică provocări și dificultăți disproporționat mai mari pentru femei și fete, care sunt apoi accentuate prin alte diverse forme de discriminare cu care se intersectează, cum ar fi etnia, culoarea, religia, vârsta, dizabilitățile. Scopul final al Proiectului Ecoality este acela de a sprijini generațiile tinere să creeze societăți mai echitabile, feministe și mai durabile din punct de vedere ecologic. Acțiunile specifice vor adopta un obiectiv ecofeminist pentru a facilita abordarea intersecțională între mediu și gen.
Programele de învățare organizate de către Primăria Capitalei în cadrul Proiectului European Ecoality vor oferi informații despre diferite aspecte ale interconexiunii dintre inegalitățile globale și crizele ecologice, urmărind dezvoltarea cunoștințelor despre concepte și fenomene specifice Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) stabilite în Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă: ODD 5 – Egalitatea de gen; ODD 13 – Acțiune climatică.
Pe parcursul a 4 ore de activități participative și interactive, acest demers va ajuta cursanții să dobândească acele valori și abilități necesare pentru a deveni agenți de schimbare pentru o lume mai durabilă, mai incluzivă și mai justă. În cadrul fiecărui program vor fi instruiți cel puțin 12 tineri/voluntari care vor învăța despre intersecționalitatea și interconexiunea dintre inegalitățile globale și crizele ecologice, și anume:
• Justiție climatică
• Echitate între femei și bărbați
• Globalizare și Interdependențe
Beneficiari ai programelor de Educație pentru Mediu - Ecoality sunt organizații neguvernamentale (asociații sau fundații) și structuri de tineret și voluntari din București: Asociația Studenților Facultății de Drept A.S.E., Asociația Studenților la Economie Agroalimentară și a Mediului, Asociația Studenților în Economie, Afaceri și Comunicare, și Platforma Tinerilor pentru Sustenabilitate.
Activitățile organizate de către Primăria Capitalei în perioada de referință, în cadrul Proiectului Ecoality, vor trezi dorința tinerilor de a se implica în societate ca cetățeni activi fiind circumscrise Acțiunii “A 1.3. - Programe de învățare în școli (educație formală) și programe de educație non-formală cu tineri din asociații de voluntari și asociații de tineret”. Elevii și tinerii voluntari din România își vor amplifica gradul de conștientizare cu privire la interdependența și intersecționalitatea crizelor ecologice la nivel global și local, printr-un proces de învățare transformator și o mai bună integrare a Educației pentru Cetățenie Globală (ECG) în programele școlare.
Ecoality implică un spectru larg de țări din Europa care se confruntă cu provocări similare și pot învăța reciproc din experiența celorlalți în îmbunătățirea implementării Educației pentru Dezvoltare și Educației pentru Cetățenie Globală în cele 10 țări UE participante: Italia, Austria, Croația, Finlanda, Franța, Grecia, Ungaria, Polonia, Portugalia și România.
În România, la nivel de țară parteneră, Primăria Municipiului București implementează Proiectul Ecoality împreună cu Asociația Asistență și Programe pentru Dezvoltare Durabilă – Agenda 21 și alți parteneri locali: 12 școli din Municipiul București, respectiv, 7 asociații de tineri și voluntari. De asemenea, în proiect sunt implicați 360 de cadre didactice (30 / școală), 6.600 de elevi (550 / școală), 84 de tineri din asociații de voluntariat și tineret, precum și10 reprezentanți ai autorităților locale.
Bugetul proiectului Ecoality aferent Municipiului București, în calitate de partener, este în valoare de 189.829,32 Euro, la care se adaugă TVA, din care: valoarea eligibilă nerambursabilă a Uniunii Europene este de 170.846,39 Euro, la care se adaugă TVA. În conformitate cu contractul de finanțare NDICI Challenge/2023/451-832, cofinanțarea de la bugetul local al Municipiului București a proiectului Ecoality este în valoare de 18.982,93 Euro, la care se adaugă TVA, defalcată pe o perioadă de 36 luni, începând cu luna februarie 2024.
Mai multe informații despre Proiectul European ”Ecoality: Tineret și Autorități Locale împreună pentru Justiția de Gen și Climatică” pot fi obținute prin accesarea paginii web dedicată proiectului: https://ecoality.pmb.ro.